Nigdy nie podgrzewaj w mikrofalówce tych produktów! To wróży kulinarną katastrofę i awarię sprzętu

Kuchenka mikrofalowa zrewolucjonizowała domowe gotowanie. Dzięki temu sprytnemu sprzętowi mamy gotowe, ciepłe danie w zaledwie kilka minut. Urządzenie na dobre zagościło w naszych kuchniach już na początku lat 90. i od tamtej pory jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia. Warto jednak wiedzieć, których produktów lepiej w niej nie podgrzewać - niektóre duety wróżą prawdziwą katastrofę, a nawet są niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Kuchnia to serce każdego domu. To właśnie tutaj spędzamy wolne chwile, przygotowujemy smaczne posiłki i zawężamy rodzinne więzy. Jednak przede wszystkim to miejsce, w którym gotujemy - chociaż czasami  brakuje nam na to czasu. Wtedy w grę wchodzi pomocny sprzęt jak mikrofalówka, dzięki której ekspresowo podgrzejemy wczorajszy obiad, a nawet przygotujemy prosty posiłek. 

Tych produktów nigdy nie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej

Nie da się ukryć, że kuchenka mikrofalowa niejednokrotnie ratuje nam życie. Gdy brakuje czasu, wystarczy wrzucić do wnętrza wczorajszy obiad lub zapiekankę, chwilę podgrzać i gotowe! Ten pomocny sprzęt zagościł w naszych kuchniach już na początku lat 90. - wówczas był to prawdziwy hit, dzisiaj to niemalże podstawowy element kuchni. Wystarczą trzy lub cztery minuty i można zajadać się gorącym, smakowitym posiłkiem. Warto jednak poznać podstawowe zasady obsługiwania sprzętu, który tylko z pozorów może wydawać się banalny i intuicyjny. W rzeczywistości nie powinno podgrzewać się wielu produktów, a także niektórych naczyń! 

Mikrofalówka ułatwia nam życie, jednak ma także negatywny wpływ na jakość jedzenia. Podgrzewane dania wbrew pozorom wcale nie są zdrowe - do negatywnych skutków można zaliczyć przemiany, które tworzą czynniki rakotwórcze, spadek zawartości białka, powstawanie wolnych rodników, a nawet zmniejszenie zawartości witamin czy minerałów zawartych w daniach. Ponadto warto pamiętać, że niektóre produkty nigdy nie powinny wylądować w mikrofalówce. 

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Podgrzewanie tych produktów w mikrofalówce wróży katastrofę 

Jednym z produktów, których nie można podgrzewać w mikrofalówce, jest papryczka chilli. Grozi to niebezpiecznym poparzeniem gardła i przełyku. Ostry dodatek może po otworzeniu drzwiczek wywołać łzawienie, a nawet uszkodzić nasze gałki oczne! Kolejnym zakazanym składnikiem są jajka, i to w każdej postaci. Brzmi niewinnie jednak ugotowane lub surowe jajko może dosłownie wybuchnąć i narobić wiele szkód. Surowe mięso w mikrofali to także nie najlepszy pomysł - nierównomierne podgrzanie grozi poważnym zatruciem pokarmowym, jakość także będzie daleka od ideału. 

Owoce to kolejny składnik, którego lepiej nie wkładać do mikrofalówki. Podobnie jak jajka mogą eksplodować i narobić dużo bałaganu, a nawet uszkodzić sprzęt. Niektóre produkty takie jak ryż, ziemniaki, grzyby, buraki, chleb czy ryby tracą swoje walory smakowe, i mogą powodować nieprzyjemne bóle brzucha i zatrucia. Warto pamiętać, że w mikrofali nie powinny znaleźć się także niektóre naczynia - mogą nie tylko ulec zniszczeniu, ale też doprowadzić do poważnej awarii. Wśród nich można wymienić pojemniki ze styropianu, metalowe misy i talerze, pozłacaną zastawę, folię aluminiową, papierowe torby czy zamknięte, plastikowe pojemniki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.