Kuchnia to serce każdego domu. To właśnie tutaj spędzamy wolne chwile, przygotowujemy smaczne posiłki i zawężamy rodzinne więzy. Jednak przede wszystkim to miejsce, w którym gotujemy - chociaż czasami brakuje nam na to czasu. Wtedy w grę wchodzi pomocny sprzęt jak mikrofalówka, dzięki której ekspresowo podgrzejemy wczorajszy obiad, a nawet przygotujemy prosty posiłek.
Nie da się ukryć, że kuchenka mikrofalowa niejednokrotnie ratuje nam życie. Gdy brakuje czasu, wystarczy wrzucić do wnętrza wczorajszy obiad lub zapiekankę, chwilę podgrzać i gotowe! Ten pomocny sprzęt zagościł w naszych kuchniach już na początku lat 90. - wówczas był to prawdziwy hit, dzisiaj to niemalże podstawowy element kuchni. Wystarczą trzy lub cztery minuty i można zajadać się gorącym, smakowitym posiłkiem. Warto jednak poznać podstawowe zasady obsługiwania sprzętu, który tylko z pozorów może wydawać się banalny i intuicyjny. W rzeczywistości nie powinno podgrzewać się wielu produktów, a także niektórych naczyń!
Mikrofalówka ułatwia nam życie, jednak ma także negatywny wpływ na jakość jedzenia. Podgrzewane dania wbrew pozorom wcale nie są zdrowe - do negatywnych skutków można zaliczyć przemiany, które tworzą czynniki rakotwórcze, spadek zawartości białka, powstawanie wolnych rodników, a nawet zmniejszenie zawartości witamin czy minerałów zawartych w daniach. Ponadto warto pamiętać, że niektóre produkty nigdy nie powinny wylądować w mikrofalówce.
Jednym z produktów, których nie można podgrzewać w mikrofalówce, jest papryczka chilli. Grozi to niebezpiecznym poparzeniem gardła i przełyku. Ostry dodatek może po otworzeniu drzwiczek wywołać łzawienie, a nawet uszkodzić nasze gałki oczne! Kolejnym zakazanym składnikiem są jajka, i to w każdej postaci. Brzmi niewinnie jednak ugotowane lub surowe jajko może dosłownie wybuchnąć i narobić wiele szkód. Surowe mięso w mikrofali to także nie najlepszy pomysł - nierównomierne podgrzanie grozi poważnym zatruciem pokarmowym, jakość także będzie daleka od ideału.
Owoce to kolejny składnik, którego lepiej nie wkładać do mikrofalówki. Podobnie jak jajka mogą eksplodować i narobić dużo bałaganu, a nawet uszkodzić sprzęt. Niektóre produkty takie jak ryż, ziemniaki, grzyby, buraki, chleb czy ryby tracą swoje walory smakowe, i mogą powodować nieprzyjemne bóle brzucha i zatrucia. Warto pamiętać, że w mikrofali nie powinny znaleźć się także niektóre naczynia - mogą nie tylko ulec zniszczeniu, ale też doprowadzić do poważnej awarii. Wśród nich można wymienić pojemniki ze styropianu, metalowe misy i talerze, pozłacaną zastawę, folię aluminiową, papierowe torby czy zamknięte, plastikowe pojemniki.