Więcej przepisów na pomidory w słoikach znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pomidory latem są najpyszniejsze. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Są czerwone, soczyste, wspaniale smakują i pięknie pachną. Aż chce się je zjeść od razu i nie ma w tym nic złego. Wręcz przeciwnie - zachęcamy do tego! Cieszcie się ich smakiem, póki są. Warto jednak pamiętać, że lato to również idealny moment na zrobienie przetworów z pomidorów. Poza keczupami i przecierami można przetworzyć je też w nieco inny sposób. Ewa Wachowicz na swojej oficjalnej stronie internetowej podzieliła się z fanami przepisem na kiszone pomidory. Opis tej receptury jest bardzo krótki, bo ich zrobienie jest szybkie i proste! Przekonajcie się sami.
Składniki na dwulitrowy słoik:
Na solankę:
Sposób przygotowania:
2Słoiki na przetwory powinny być wyparzone, czyste i suche. Zaczynamy od zrobienia solanki, czyli mieszamy w wodzie sól aż do rozpuszczenia. Pomidory myjemy, wycieramy do sucha i wkładamy do słoika. Dokładamy do niego chrzan, obrane z łupinek ząbki czosnku ora koper i gorczycę. Zalewamy wystudzoną solanką.
Słoik przykrywamy, ale nie zakręcamy. Pozostawiamy na pięć do siedmiu dni, a potem szczelnie zakręcamy. Ewa Wachowicz podpowiada, że jeśli zamiast pomidorów kiszonych woli małosolne, to należy zakręcić słoik wcześniej, bo już po dwóch lub trzech dniach. Pomidory w słoikach po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Ewa Wachowicz udzieliła też jeszcze jednej wskazówki dla osób, które zamierzają przygotować kiszone pomidory. Wskazała, jakie warzywa najlepiej będą się do tego nadawać. Ekspertka kulinarna radzi, by wybierać pomidory niezbyt duże. Jeśli zaś chodzi o odmiany, to najlepiej sprawdzą się malinowe, paprykowe, koktajlowe lub tygrysie.