Gotując makaron w ten sposób, można złamać serce każdemu Włochowi. Lepiej zastosuj ten sprytny trik

Gotowanie makaronu, choć nie należy do najtrudniejszych zadań w kuchni, wymaga uwagi i pewnej wiedzy. To od tego jak będzie smakować makaron zależy cały smak dania, dlatego też warto skupić się podczas tego etapu, by nie popełnić popularnych błędów. Zwykle wystarczy zmienić kilka szczegółów, by stać się mistrzem tego "fachu".

Lubisz kuchnię włoską? Jeśli tak i ochoczo przygotowujesz dania z tego repertuaru, zdecydowanie powinnaś wiedzieć, jak ugotować makaron niczym prawdziwa włoska gospodyni. Istnieje kilka najważniejszych zasad, jednak jeden błąd popełniany notorycznie przez resztę Europejczyków przeraża Włochów najbardziej. Lepiej nie popełniaj go w swojej kuchni. Po więcej kuchennych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Gotuj makaron jak Włosi. Zapomnij na dobre o tym popularnym błędzie

Przede wszystkim makaron należy gotować w dużym, szerokim garnku, by makaron nie sklejał się ze sobą i miał szansę ugotować się równomiernie. To jednak robi wiele osób ze względu na wygodę. Jaki więc jest najpopularniejszy "grzech", który Europejczycy popełniają podczas gotowania makaronu? Robimy to w zbyt małej ilości wody. Dzięki temu wszystko gotuje się szybciej, lecz wcale nie powinno tak być. Prawidłowo ugotowany makaron powinien pływać w dużej ilości wody. To sprawi, że jego smak będzie o wiele lepszy, a sam w sobie makaron ugotuje się równomiernie i dokładnie z każdej strony. 

Czy coś jeszcze robimy nie tak? Ależ oczywiście. Część gospodyń i gospodarzy dodaje do garnka łyżkę tłuszczu, najczęściej oliwy. Dlaczego? Ma to zapobiec sklejaniu się makaronu. Jak jednak już wiemy, wystarczy gotować makaron w większej ilości wody. Przyjmuje się, że na 100 g suchego makaronu należy użyć 1 l wody. Dodatek tłuszczu nie tylko podbije kaloryczność posiłku zupełnie niepotrzebne, to przyczyni się również do tego, że makaron po odcedzeniu będzie śliski, a sos nie będzie się go trzymał. Z tego powodu należy ograniczyć się do posolenia wody przed wrzuceniem makaronu. Co więcej, nie powinniśmy go również płukać po ugotowaniu, bo wówczas również każda "kluska" stanie się śliska i nie pokryje się warstwą sosu. Wszystko przez spłukanie skrobi z powierzchni makaronu.

Nie chcesz gotować makaronu w ten sposób? Istnieje jeszcze jedna metoda

Dla niektórych powyższe zasady mogą wydać się zbyt przytłaczające, szczególnie jeśli nigdy wcześniej nie gotowało się makaronu według włoskich zasad. Ta metoda zadziała jednak tylko wtedy, kiedy planujemy makaron z dużą ilością sosu. Co więcej, ten trik przypadnie do gustu tym, którzy kochają dania jednogarnkowe. 

Jak ugotować makaron w banalny sposób? Wystarczy suchy makaron wrzucić do gotującego się sosu. Zwykle wymaga to delikatnego rozcieńczenia sosu wodą, by "kluski" miały szansę się dobrze ugotować. Dzięki temu jednak nie musimy brudzić kolejnego garnka, ani niczego odcedzać. Warto jednak stale sprawdzać, czy sos jest wystarczająco płynny. Gotując makaron w ten sposób, możemy być pewni, że wchłonie on aromat i smak dania. To będzie wyborna uczta, a goście z pewnością nie będą mogli wyjść z podziwu, jak pyszny jest makaron sam w sobie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA