Te warzywa są bardzo zdrowe, ale nie wszystkie nadają się do jedzenia. Czasem mogą zaszkodzić

Pomidory to jedne z sezonowych warzyw, które warto jeść o tej porze roku. Są niezwykle uniwersalne i można je używać do przyrządzenia wielu różnych potraw. Nie wszystkie jednak nadają się do zjedzenia.

Pomidory są bogatym źródłem składników odżywczych i są wykorzystywane w kuchni do przyrządzania przetworów i różnych smacznych dań. Przed ich zjedzeniem warto jednak dobrze się im przyjrzeć. Niektóre mogą nie nadawać się do zjedzenia. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Dlaczego warto jeść pomidory? Wzmacniają odporność i mają pozytywny wpływ na cerę

Te warzywa warto zawrzeć w codziennym menu przede wszystkim ze względu na witaminy, jakie dostarczają organizmowi. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, A i E. Wzmacniają odporność i pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi. Ich jedzenie wpływa korzystnie na stan cery. Chronią przed szkodliwymi promieniami UV. Warto dodać, że pomidory to warzywa, które po przetworzeniu mogą być jeszcze bardziej wartościowe niż świeże. Likopen znajdujący się w pomidorach uwalnia się podczas obróbki termicznej, dlatego warto jeść te warzywa zarówno na surowo, jak i w postaci przetworów przez cały rok.

Nadgniłe pomidory nie nadają się do spożycia. Lepiej od razu je wyrzucić

Pomidory to bardzo delikatne warzywa, które łatwo uszkodzić. Jeśli tak się stanie, może to przyspieszyć proces gnicia warzywa. Pleśń może wytworzyć się w ciągu kilkunastu godzin po ich uszkodzeniu. Jeżeli pomidor posiada podejrzane plamy, nadaje się tylko do wyrzucenia. Warto też zwracać uwagę na pestki pomidora - jeśli znajduje się na nich czarny nalot, zostały pokryte pleśnią i nie powinno się ich jeść. Pleśni nie wystarczy odkroić, toksyny niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia znajdują się wtedy w całym warzywie.

Jak przechowywać pomidory? Lepiej nie wkładać ich do lodówki, ale w temperaturze pokojowej. Sprawdzi się suche, nienasłonecznione miejsce. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA