• Link został skopiowany

Aromatyczna zupa krem z pomidorów zawróci ci w głowie i przeniesie w objęcia słonecznej Toskanii

Krem z pomidorów to sycący, pożywny i - co najważniejsze - smaczny pomysł na wakacyjny obiad. Przygotowuje się go błyskawicznie, a wymaga przy tym użycia zaledwie kilku składników. Świetnie sprawdzą się tu świeże pomidory, które dojrzewają właśnie na polach i działkach. Jak zrobić zupę krem z pomidorów?
Zupa krem z pomidorów
fot. FoodieFactor / pixabay.com

Zupa krem z pomidorów to propozycja idealna dla miłośników zup gęstych i jednolitych. Syci na długie godziny, a przy okazji dostarcza nam wielu witamin i wartości odżywczych. Warto ją robić zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie pysznego, ale i zdrowego posiłku. Przychodzimy dziś z wyjątkową recepturą, w której kluczowe jest użycie sekretnego składnika.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Intensywnie aromatyczna zupa krem ze świeżych pomidorów. Hit wśród zup

Pomidory są bogate w witaminę C, E oraz potas. Wzmacniają naszą odporność, wspomagają pracę układu krwionośnego, a dzięki niskiej kaloryczności - pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Warzywa te szczególnie upodobali sobie Włosi, którzy potrafią z nich wyczarować smakowite cuda takie jak: lasagne, sos boloński czy pizzę. Nie zapominajmy również o aromatycznych suszonych pomidorach w zalewie ziołowej!

Ważnym składnikiem, który doda naszej zupie odpowiedniej konsystencji jest - uwaga - czerstwy chleb. Brzmi to dość niecodziennie, ale jeśli skorzystacie z naszej rady, zdecydowanie nie pożałujecie. Krem będzie dzięki temu jeszcze bardziej pożywny i sycący.

Składniki:

  • 700 g pomidorów,
  • 3 kromki czerstwego chleba,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chilli,
  • szklanka gorącej wody,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Zupa krem z pomidorów. Sposób wykonania

Zacznij od umycia pomidorów i wykrojenia szypułek. Następnie warzywa sparz i obierz ze skórki. Wrzuć je do miski i zgnieć na miazgę. Możesz to zrobić rękami lub za pomocą tłuczka. Do garnka wlej łyżkę oliwy, a w dalszej kolejności podgrzewaj ją na małym ogniu.

Do oliwy dorzuć posiekaną papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj je przez chwilkę, aż poczujesz rozchodzący się po kuchni aromat. Wrzuć papkę z pomidorów i gotuj przez 20-25 minut do momentu, aż zaczną się one rozkładać.

Czerstwy chleb włóż do miski z zimną wodą. Niech pieczywo moczy się przez około kwadrans. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru wody i dodaj do gotujących się pomidorów. Do garnka wlej jeszcze szklankę wrzątku. Posól i popieprz, a następnie gotuj przez dodatkowe 10 minut. Wrzuć listki świeżej bazylii i zblenduj wszystko do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: