Więcej przepisów z grzybami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kurki, inaczej pieprzniki jadalne, to przepyszne grzyby jadalne. Występują od czerwca do października, a nawet listopada. Rosną zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. W kuchni są bardzo cenione ze względu na swój wyjątkowy aromat oraz chrupkość. Kurki to grzyby bardzo wszechstronne, przepisy z nimi trudno byłoby zliczyć. W tym artykule podpowiemy wam, jak zrobić sos kurkowy, który potem możecie wykorzystać do wielu różnych potraw.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zanim zabierzemy się do robienia sosu kurkowego, najpierw grzybki trzeba oczyścić. Jak to zrobić, dowiesz się z naszego tekstu. Sposobów jest kilka, niektóre szybsze, do innych trzeba mieć trochę więcej cierpliwości.
Gdy kurki już będą oczyszczone i osuszone, drobno siekamy szalotkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę przez kilka minut. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy przez około pięć minut. Z grzybów powinna odparować cała woda. Gdy tak się stanie, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i gotujemy przez około trzy minuty. Siekamy koperek i dodajemy go do sosu.
Skoro już wiesz, jak zrobić sos kurkowy, jesteśmy jeszcze winni wyjaśnienie, z czym go podawać. Sos z kurek idealnie pasuje do klusków kładzionych, śląskich, makaronu spaghetti, kurczaka, polędwiczek wieprzowych, a także do ryb.
Choć kurki mają dość charakterystyczny wygląd, to niedoświadczony grzybiarz może pomylić je z trującą lisówką pomarańczową. Oba gatunki na pierwszy rzut oka są podobne. Różni je jednak kilka szczegółów, co swego czasu przedstawiły na swojej grafice Lasy Państwowe. Zobaczysz ją w poniższym tekście.
Pieprznik jadalny, czyli kurka:
Lisówka pomarańczowa:
Jeśli więc jesteś na grzybach, ale nie masz 100-procentowej pewności, że grzyb, który widzisz, jest jadalny, nie zbieraj go. Na grzybobranie warto wybrać się z doświadczoną osobą, która uchroni nas przed ewentualną pomyłką, oraz z atlasem. Grzyby można też przynieść do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Tam specjaliści bezpłatnie ocenią, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy trujące.