• Link został skopiowany

Te grzyby teraz są najsmaczniejsze, a w lasach jest ich dużo. Zrobisz z nich boski sos

Kurki to jedne z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnie wykorzystywanych grzybów. Sezon na nie trwa mniej więcej od czerwca do października, a nawet listopada. Warto więc wykorzystać ten czas rozsądnie i wycisnąć z kurek, ile się da. W tym tekście wyjaśnimy ci, jak zrobić sos kurkowy. Będzie smakował obłędnie.
Jak zrobić sos kurkowy? To bardzo proste
Natali Eina / Shutterstock

Więcej przepisów z grzybami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kurki, inaczej pieprzniki jadalne, to przepyszne grzyby jadalne. Występują od czerwca do października, a nawet listopada. Rosną zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. W kuchni są bardzo cenione ze względu na swój wyjątkowy aromat oraz chrupkość. Kurki to grzyby bardzo wszechstronne, przepisy z nimi trudno byłoby zliczyć. W tym artykule podpowiemy wam, jak zrobić sos kurkowy, który potem możecie wykorzystać do wielu różnych potraw.

Zobacz wideo Zobacz też, jak zrobić bułki z kurkami

Jak zrobić sos kurkowy? Będzie smakował obłędnie

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek,
  • szalotka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zanim zabierzemy się do robienia sosu kurkowego, najpierw grzybki trzeba oczyścić. Jak to zrobić, dowiesz się z naszego tekstu. Sposobów jest kilka, niektóre szybsze, do innych trzeba mieć trochę więcej cierpliwości.

Gdy kurki już będą oczyszczone i osuszone, drobno siekamy szalotkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę przez kilka minut. Gdy się zeszkli, dodajemy kurki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy przez około pięć minut. Z grzybów powinna odparować cała woda. Gdy tak się stanie, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy i gotujemy przez około trzy minuty. Siekamy koperek i dodajemy go do sosu.

Skoro już wiesz, jak zrobić sos kurkowy, jesteśmy jeszcze winni wyjaśnienie, z czym go podawać. Sos z kurek idealnie pasuje do klusków kładzionych, śląskich, makaronu spaghetti, kurczaka, polędwiczek wieprzowych, a także do ryb.

Idziesz zbierać kurki? Uważaj na trujące podobieństwa

Choć kurki mają dość charakterystyczny wygląd, to niedoświadczony grzybiarz może pomylić je z trującą lisówką pomarańczową. Oba gatunki na pierwszy rzut oka są podobne. Różni je jednak kilka szczegółów, co swego czasu przedstawiły na swojej grafice Lasy Państwowe. Zobaczysz ją w poniższym tekście.

Pieprznik jadalny, czyli kurka:

  • jest najczęściej żółty,
  • ma pod kapeluszem listewki w postaci fałd,
  • ma trzon nawet do 2,5 cm, zwężający się ku dołowi,
  • występuje od czerwca do października.

Lisówka pomarańczowa:

  • ma kolor pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty,
  • ma pod kapeluszem blaszki, które są cieńsze i węższe niż u kurki,
  • ma trzon cienki i często nieco bledszy niż kapelusz,
  • występuje jesienią.

Jeśli więc jesteś na grzybach, ale nie masz 100-procentowej pewności, że grzyb, który widzisz, jest jadalny, nie zbieraj go. Na grzybobranie warto wybrać się z doświadczoną osobą, która uchroni nas przed ewentualną pomyłką, oraz z atlasem. Grzyby można też przynieść do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Tam specjaliści bezpłatnie ocenią, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy trujące.

Więcej o: