• Link został skopiowany

Chcesz zrobić surówkę z marchewki? Dodaj do niej jeden specjalny składnik, a będzie miała idealny smak

Surówka z marchewki to jeden z tradycyjnych dodatków do obiadu kuchni polskiej. Jak ją przyrządzić, aby miała doskonały smak? Można dodać do niej jeden specjalny składnik, który sprawi, że będzie smaczna i delikatna.
Surówka z marchewki
EBlokhina / Getty Images/iStockphoto

Co dodać do surówki z marchewki, aby miała idealny smak? Wystarczy połączyć ją z... brzoskwinią. Taka kompozycja zachwyci każdego, kto po nią sięgnie. Oprócz brzoskwini przyda się jeszcze kilka innych składników takich jak miód i orzechy włoskie. Surówka z marchewki i brzoskwini będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Sprawdzi się z różnego rodzaju daniami mięsnymi oraz z gotowanymi ziemniakami.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na surówkę z marchewki. Ten jeden składnik sprawi, że będzie miała idealny smak

Do przygotowania surówki z marchwi i brzoskwini będą potrzebne sok z cytryny, miód, olej lniany i orzechy włoskie. Składniki wystarczy wymieszać i wstawić do lodówki na jedną godzinę.

Składniki:

  • trzy duże marchewki,
  • dojrzała brzoskwinia,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka płynnego miodu,
  • łyżka oleju lnianego,
  • garść orzechów włoskich.

Jak zrobić surówkę z marchewki? To zajmuje tylko kilka chwil 

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj, obierz marchew. Brzoskwinię umyj i pokrój w drobne kawałki. Marchew zetrzyj na tarce. Orzechy włoskie posiekaj.
  2. Połącz marchew z brzoskwinią w misce, skrop sokiem z cytryny, dodaj miód, olej lniany i wymieszaj całość. Dodaj do mieszanki posiekane orzechy włoskie.
  3. Gotową surówkę wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę.

Marchew to jedno z najzdrowszych warzyw, które posiada wiele cennych właściwości, dlatego warto wprowadzać dania z jej dodatkiem do codziennego menu. Oprócz witaminy A znajdują się w niej witaminy z grupy B, witamina E, K, kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez, potas, fosfor i cynk. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: