Wśród dżemów, soków, kolorowych sałatek, buraczków i nalewek nie może zabraknąć kiszonych ogórków. Klasyka wśród przetworów pomimo swej popularności często jest niewłaściwie przygotowywane, czego skutkiem czasami są miękkie, nieapetyczne i pozbawione przyjemnej chrupkości ogórki. Tymczasem można temu zapobiec bardzo prostym i sprytnym patentem, który nie wymaga długiej pracy.
Miłośnicy ogórków już magazynują słoiki na zimę. Królują oczywiście małosolne, konserwowe i najpopularniejsze kiszone. To właśnie te ostatnie są najchętniej i najliczniej przygotowywane. Nie ma w tym nic dziwnego - ich smak jest nie do przebicia. Warto jednak pamiętać, by w słoju znalazł się także jeden produkt, który zapewni idealną chrupkość i aromat. Nie ma w końcu nic gorszego od miękkich, niesmacznych ogórków, na dodatek pustych w środku.
Wiele osób pomija podczas kiszenia ogórków dwa ważne elementy. Jednym z nich jest dodatek liści! Tak, to właśnie ten nietypowy składnik zapewni naszym przetworom idealny smak i chrupiący efekt. Innym sprytnym sposobem, który gwarantuje chrupiący efekt jest zapewnienie ogórkom wcześniejszej kąpieli w lodowatej wodzie - wystarczy moczyć warzywa około 20 minut, a później przekładać je do słoików.
Składniki:
Sposób przygotowania: