Przygotuj ogórki kiszone w ten sposób, a będą idealnie twarde i chrupiące. Sekret tkwi w tym składniku

Domowa spiżarnia wraz z końcem lata powoli zapełnia się smakowitymi przetworami. Jednym z prawdziwych rarytasów są oczywiście ogórki. Jak je zatem ukisić, by były przyjemnie chrupkie, twarde i pełne aromatu? Sekret tkwi w prostym dodatku, który znajdziesz w ogrodzie!

Wśród dżemów, soków, kolorowych sałatek, buraczków i nalewek nie może zabraknąć kiszonych ogórków. Klasyka wśród przetworów pomimo swej popularności często jest niewłaściwie przygotowywane, czego skutkiem czasami są miękkie, nieapetyczne i pozbawione przyjemnej chrupkości ogórki. Tymczasem można temu zapobiec bardzo prostym i sprytnym patentem, który nie wymaga długiej pracy.  

Tak chrupiących kiszonych jeszcze nie było! Zapomnij o miękkich ogórkach

Miłośnicy ogórków już magazynują słoiki na zimę. Królują oczywiście małosolne, konserwowe i najpopularniejsze kiszone. To właśnie te ostatnie są najchętniej i najliczniej przygotowywane. Nie ma w tym nic dziwnego - ich smak jest nie do przebicia. Warto jednak pamiętać, by w słoju znalazł się także jeden produkt, który zapewni idealną chrupkość i aromat. Nie ma w końcu nic gorszego od miękkich, niesmacznych ogórków, na dodatek pustych w środku.  

Wiele osób pomija podczas kiszenia ogórków dwa ważne elementy. Jednym z nich jest dodatek liści! Tak, to właśnie ten nietypowy składnik zapewni naszym przetworom idealny smak i chrupiący efekt. Innym sprytnym sposobem, który gwarantuje chrupiący efekt jest zapewnienie ogórkom wcześniejszej kąpieli w lodowatej wodzie - wystarczy moczyć warzywa około 20 minut, a później przekładać je do słoików. 

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Przepis na idealnie twarde i chrupiące ogórki staropolskie

 Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki kopru,
  • liście porzeczki, dębu lub wiśni,
  • 1 litr wody,
  • łyżka soli kamiennej,

Sposób przygotowania: 

  1. Jak już wspominaliśmy, zacznij od dokładnego umycia ogórków. Odetnij końcówki warzyw i włóż je do lodowatej wody na około 20 minut.  
  2. Wodę zagotuj i połącz z solą. Miksturę dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj słoje - powinny być staranie wymyte i wyparzone. 
  4. Kolejny krok to ułożenie w słoikach liści po dwa ząbki czosnku, chrzanu i kopru. Teraz można ciasno układać ogórki. 
  5. Słoje wypełniamy ponownie koprem, czosnkiem, chrzanem i liśćmi. 
  6. Przetwory zalej jeszcze ciepłą, ale nie gorącą solanką. 
  7. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak na kilka godzin. Na koniec zanosimy słoiki w chłodne i ciemne miejsce na przynajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie można się już zajadać. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.