Kiszone ogórki to jeden z największych przysmaków lata. Aby wyszły idealnie, nie wystarczy wybrać świeżych, młodych i twardych warzyw. Klucz do sukcesu tkwi w recepturze oraz soli użytej do kiszenia. Ile soli użyć do kiszenia? Podpowiadamy.
Przygotowanie przetworów na zimę to dużo pracy. Zdarza się jednak, że idzie ona na marne, gdy otwieramy słoik, a naszym oczom ukazuje się zgnilizna. Czasem jej nie zauważymy, jednak smak ogórków pozostawia wiele do życzenia i są po prostu sflaczałe. Jak tego uniknąć? Co zrobić, by cieszyć się pysznymi ogórkami kiszonymi? Przychodzimy z pomocą.
Choć panuje powszechne przekonanie, że najlepszą solą do ogórków kiszonych jest sól niejodowana, to jak podaje smaker.pl, badania Instytutu Żywności i Żywienia dotyczące wpływu soli z jodkiem potasu na procesy fermentacyjne, obaliły ten mit. Okazuje się, że jod nie ma żadnego wpływu na to, jak wyjdą nasze kiszonki.
Większy wpływ na ogórki ma to, ile tej soli dodamy. Do kiszenia ogórków warto dodać 35-40 g soli na litr wody. Wówczas będą najlepsze. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kiszone ogórki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Okazuje się jednak, że nie wszyscy mogą korzystać z ich dobrodziejstw. Osoby z tymi schorzeniami powinny zrezygnować z ogórków, gdyż zawarte w nich substancje mogą im tylko zaszkodzić.
Osoby z tymi schorzeniami powinny zrezygnować z kiszonek: