Wyrzuć chemiczne mieszanki. Tani i pyszny krem zrobisz z trzech składników w dwie minuty

Kremowe desery kocha chyba każdy łasuch. Dla wielu jednak przygotowanie kremu jest nie lada wyzwaniem. Często więc decydujemy się na kupowanie gotowych, chemicznych mieszanek. Ale na szczęście już nie musimy. Zdradzamy przepis na krem z trzech składników, który robi się w dwie minuty.

Krem to doskonały dodatek do różnej maści ciast i deserów. Ten przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie obłędny w smaku. Na pewno nie powstydziłby się go żaden cukiernik. Jak zatem zrobić błyskawiczny krem do ciasta w domu? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Szybki krem z trzech składników. Robi się go dwie minuty, a pasuje do każdego ciasta 

Przygotowanie tego kremu do deserów to bułka z masłem. Ma delikatny kawowy smak, który z pewnością idealnie będzie pasował do różnego rodzaju tortów czy ciast. Nada im charakteru i sprawi, że wszyscy będą się nim zajadać. Czego potrzebujemy i jak go zrobić? Odpowiadamy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 5 g kawy rozpuszczalnej, 
  • 10 g cukru lub słodzidła, 
  • 20 ml wody przegotowanej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wsypujemy kawę rozpuszczalną, a następnie dodajemy cukier i wlewamy wodę.  
  2. Miksujemy na wysokich obrotach przez dwie-trzy minuty.  
  3. Gdy powstanie sztywna piana, krem będzie gotowy.  
  4. Po przełożeniu nim ciasta lub dodaniu go do pucharków warto wstawić go na co najmniej godzinę do lodówki.  

Co zrobić, by krem się nie zwarzył? Na pewno unikaj tych czynności 

Jeśli nie chcemy, by nasz krem się zwarzył, powinniśmy unikać łączenia produktów ciepłych i zimnych. Kolejna zasada dotyczy dodawania masła do kremu. Należy robić to "na raty", a nie przekładać od razu całą porcję. Należy pamiętać też, by masło było w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak przepis mówi, że musimy użyć śmietany, to powinniśmy wyjąć ją z lodówki bezpośrednio przed ubijaniem.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.