-
Haps
-
Jak przygotować
- Mizeria Karola Okrasy ma doskonały smak dzięki jednemu składnikowi. Koniecznie dodaj go do surówki
Co dodaje do mizerii Karol Okrasa? Już niewielka ilość tego składnika sprawi, że wyjdzie wyśmienita
Mizeria to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Karol Okrasa przyrządza ją w specjalny sposób i dodaje do niej składnik, który idealnie podkreśla jej smak. Taka sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Jak zrobić mizerię, aby miała wyrazisty smak? Wystarczy dodać do niej odrobinę... octu. Tak przyrządza klasyczną polską sałatkę Karol Okrasa. Co jeszcze powinno się w niej znaleźć? Niezbędne będą takie składniki jak śmietana, cebula, koperek i olej słonecznikowy. Przygotowanie mizerii jest banalnie proste i można ją zrobić w bardzo krótkim czasie. Wystarczy pokroić składniki i połączyć z sosem.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Te składniki będą niezbędne do przyrządzenia mizerii
Składniki:
- cztery ogórki gruntowe,
- biała cebula,
- łyżka cukru albo odrobina płynnego miodu,
- pęczek koperku,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- szczypta soli,
- pieprz mielony,
- łyżeczka octu,
- olej słonecznikowy,
- dodatkowo: natka pietruszki.
Jak zrobić mizerię? Połącz składniki i dokładnie wymieszaj
Przygotowanie:
- Umyj pęczek koperku, osusz go i posiekaj. Wymieszaj koperek w misce ze śmietaną 18 proc. Dodaj łyżkę cukru, łyżeczkę octu spirytusowego oraz pieprz i sól. Całość zalej olejem i dokładnie wymieszaj.
- Dokładnie umyj i obierz ogórki. Pokrój je w grube plastry i odstaw na kilka minut, aby puściły sok. W tym czasie obierz białą cebulę z łupin i pokrój ją w drobną kostkę.
- Dodaj pokrojone ogórki do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj całość. Dopraw mizerię solą i pieprzem.
- Gotową mizerię posyp posiekanym koperkiem. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Mizeria sprawdzi się jako smaczny dodatek do tradycyjnych polskich potraw. Świetnie komponuje się z innymi surówkami i różnymi potrawami mięsnymi. Zamiast koperku sprawdzi się też natka pietruszki. Z kolei cukier można zamienić na odrobinę płynnego miodu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl