Co dodaje do mizerii Karol Okrasa? Już niewielka ilość tego składnika sprawi, że wyjdzie wyśmienita

Mizeria to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Karol Okrasa przyrządza ją w specjalny sposób i dodaje do niej składnik, który idealnie podkreśla jej smak. Taka sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Jak zrobić mizerię, aby miała wyrazisty smak? Wystarczy dodać do niej odrobinę... octu. Tak przyrządza klasyczną polską sałatkę Karol Okrasa. Co jeszcze powinno się w niej znaleźć? Niezbędne będą takie składniki jak śmietana, cebula, koperek i olej słonecznikowy. Przygotowanie mizerii jest banalnie proste i można ją zrobić w bardzo krótkim czasie. Wystarczy pokroić składniki i połączyć z sosem.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Te składniki będą niezbędne do przyrządzenia mizerii

Składniki:

  • cztery ogórki gruntowe,
  • biała cebula,
  • łyżka cukru albo odrobina płynnego miodu,
  • pęczek koperku,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli,
  • pieprz mielony,
  • łyżeczka octu,
  • olej słonecznikowy,
  • dodatkowo: natka pietruszki.

Jak zrobić mizerię? Połącz składniki i dokładnie wymieszaj

Przygotowanie:

  1. Umyj pęczek koperku, osusz go i posiekaj. Wymieszaj koperek w misce ze śmietaną 18 proc. Dodaj łyżkę cukru, łyżeczkę octu spirytusowego oraz pieprz i sól. Całość zalej olejem i dokładnie wymieszaj.
  2. Dokładnie umyj i obierz ogórki. Pokrój je w grube plastry i odstaw na kilka minut, aby puściły sok. W tym czasie obierz białą cebulę z łupin i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Dodaj pokrojone ogórki do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj całość. Dopraw mizerię solą i pieprzem. 
  4. Gotową mizerię posyp posiekanym koperkiem. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Mizeria sprawdzi się jako smaczny dodatek do tradycyjnych polskich potraw. Świetnie komponuje się z innymi surówkami i różnymi potrawami mięsnymi. Zamiast koperku sprawdzi się też natka pietruszki. Z kolei cukier można zamienić na odrobinę płynnego miodu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.