Naleśniki Roberta Makłowicza są niezastąpione. Kucharz zawsze dodaje jedną szklankę tego produktu

Naleśniki kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Nic dziwnego, ponieważ robi się je szybko, a są naprawdę pyszną przekąską. Można podawać je na dwa sposoby - na słodko lub wytrawnie. Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na to danie. Spróbowałam i muszę przyznać, że są lepsze od tych z przepisu babci.

Jeśli lubicie puszyste, a jednocześnie delikatnie chrupiące naleśniki, to również musicie wypróbować przepis Roberta Makłowicza. Są złociste, elastyczne, a na dodatek obłędnie pyszne i pasuje do nich każdy farsz. Jak je przygotować? Oto przepis kulinarnego mistrza.  

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis Roberta Makłowicza na naleśniki. Zapomnij o mleku czy wodzie 

Przepis Roberta Makłowicza na naleśniki bije wszystkie inne na głowę. Kluczem do sukcesu jest fakt, że kucharz rezygnuje z mleka i wody, a zastępuje je innym płynem. Mowa tu o... maślance. Wiele osób może uważać to za absurd, ale uwierzcie, warto spróbować. Już nigdy nie zrobicie naleśników z mlekiem czy wodą. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka maślanki, 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju, 
  • 0,5 łyżeczki soli, 
  • 0,5 łyżeczki cukru (jeśli farsz będzie słodki), 
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do wysokiej miski wlewamy maślankę i dodajemy dwie łyżki oleju. 
  2. Następnie wbijamy jajka, przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i opcjonalnie cukier. 
  3. Ciasto na naleśniki dokładnie mieszamy. Możemy je zmiksować.  
  4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wylewamy ciasto łyżką wazową. Rozprowadzamy je po całej patelni, by tworzyło równą, cienką warstwę.  
  5. Gdy brzegi się zetną, odwracamy naleśnika na drugą stronę, by był złocisty na każdej z nich.  

Pomysły na farsz na naleśniki. Z czym je podawać?  

Naleśniki świetnie smakują zarówno z farszem słodkim, jak i słonym. Doskonale sprawdzą się różnego rodzaju kremy, dżemy i owoce. Nie może zabraknąć też bitej śmietany, a do dekoracji warto użyć płatków migdałów. Z kolei elementem farszu wytrawnego mogą być różnego rodzaju mięsa, szpinak i inne warzywa - sprawdzi się np. cebula, papryka, pomidory itd. Warto dodać też ser żółty czy mozzarellę.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.