Więcej przepisów na obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jasiek Kuroń to syn doskonale znanego w Polsce kucharza Macieja Kuronia. Podobnie jak ojciec, zyskał w kraju spory rozgłos, a jego przepisy, które publikuje zarówno na blogu, jak i w mediach społecznościowych, są inspiracją dla miłośników gotowania. Jakiś czas temu kucharz podzielił się na Instagramie prostym, letnim przepisem na kotlety siekane.
Mamy leciutkie ochłodzenie, deszcze w wielu rejonach Polski… to mam dla Was petardę smaku!
- zachwalał w poście. Dodał, że postanowił je zrobić w klimacie śródziemnomorskim ze względu na trwające wakacje, ale tak naprawdę można przygotować je ze wszystkiego. Oprócz klasycznego mięsa drobiowego użył też czerwonej papryki oraz parmezanu. To właśnie on nadaje im wyjątkowego smaku i wyróżnia kotlety Kuronia na tle innych. Jesteście ciekawi, jak je zrobić? Poniżej znajdziecie przepis - zarówno wideo, jak i w wersji opisowej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Posiekane mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekaną cebulę, posiekany czosnek i posiekaną paprykę. Dorzucamy też bazylię oraz starty na tarce parmezan. Doprawiamy składniki cząbrem oraz pieprzem ziołowym. Wbijamy jajko, wlewamy śmietanę i doprawiamy wszystko czarnym pieprzem i solą. Na koniec wsypujemy mąkę, żeby zagęścić masę na kotlety siekane. Dokładnie mieszamy składniki do połączenia.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy masę i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej (Jasiek Kuroń ustawia moc palnika na 6/10) i smażymy kotlety po pięć minut z obu stronu. Powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po usmażeniu odciskamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety siekane z papryką i parmezanem są gotowe.