Kotlety mielone inne niż zwykle. Dodaj do masy jeden składnik. Dzięki niemu danie nabierze charakteru

Jak przygotować kotlety mielone, żeby miały wyjątkowy smak? Przedstawiamy przepis, dzięki któremu będzie można przyrządzić wyśmienity obiad, który zniknie z talerzy w okamgnieniu. Do masy wystarczy dodać jeden specjalny składnik.

Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można przygotowywać je na wiele różnych sposobów. Podajemy przepis na danie, którego smak zachwyci niejednego głodomora. Do przyrządzenia naszej wersji mielonych będzie potrzebna m.in. świeża czerwona papryka i kilka przypraw.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na kotlety mielone z papryką. Te składniki będą niezbędne

Do przyrządzenia kotletów z papryką przydadzą się przyprawy takie jak imbir, sól, pieprz oraz słodka papryka w proszku. Do masy warto dodać posiekaną natkę pietruszki.

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wołowego,
  • czerwona papryka,
  • papryczka chili (opcjonalnie),
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • kajzerka,
  • mleko,
  • słodka papryka suszona w proszku,
  • imbir w proszku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety z papryką? Przyrządzisz je w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Namocz bułkę w mleku. Czerwoną paprykę i papryczkę chili umyj i pokrój w drobne kawałki.
  2. Mielone mięso umieść w dużej misce, wbij jajko, dodaj mąkę i przyprawy. Wsyp do mięsa sól, pieprz, suszoną paprykę, suszony imbir i dokładnie wymieszaj całość. Następnie dodaj do mieszanki pokrojoną paprykę i namoczoną kajzerkę. Wyrabiaj składniki na jednolitą masę i formuj kotlety.
  3. Gotowe kotlety obtaczaj w bułce tartej i układaj na dobrze rozgrzanej patelni. Smaż mielone z obu stron do momentu, aż staną się złociste. Podawaj je bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Kotlety mielone z papryką można podawać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się kasza kuskus, gotowane ziemniaki, różnego rodzaju surówki i sałatki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.