Smak dzieciństwa zamknięty w słodkim nadzieniu i otulony miękkim ciastem? To właśnie tradycyjne knedle ze śliwkami. Choć sklepy i cukiernie oferują nam "gotowce", to zdecydowanie lepiej wykonać je samemu w zaciszu domowej kuchni. Zwłaszcza że receptura jest banalnie prosta i poradzi z nią sobie każdy miłośnik słodkich obiadów.
Knedle nie są tradycyjnym daniem kuchni polskiej (i niemieckiej), jednak lata temu postanowiliśmy włączyć je do repertuaru dań, które podajemy na obiad latem i jesienią. Wykorzystanie sezonowych owoców sprawia, że knedle są zarówno zdrowe, jak i pyszne.
Choć bez problemu można je zrobić z truskawkami, malinami, jagodami czy porzeczkami, to bezkonkurencyjnym liderem pozostają knedle ze śliwkami. Do ich wykonania potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników. Podążaj za naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się cieszyć wyśmienitym posiłkiem.
Składniki:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i rozgnieć na miazgę. Wrzuć je do miski i dodaj mąkę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego oraz szczyptę soli. Zamieszaj składniki i wyrób z nich jednolite, gładkie ciasto, które następnie uformujesz w wałek i pokroisz na kilkucentymetrowe fragmenty.
Każdą z części dokładnie rozwałkuj na płaski, cienki placek. Śliwki umyj i nadkrój, pozbywając się pestki. Na placuszkach połóż po jednej śliwce i oprósz cukrem. Zlep brzegi i uformuj zgrabną kulkę.
W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej kulki ciasta. Knedle wyjmij po około pięciu minutach od wypłynięcia na wierzch. W mniejszym rondelku roztop masło, a kiedy zacznie wrzeć - wsyp bułkę tartą. Nie przestawaj przy tym mieszać. Jeszcze gorącą bułkę tartą wylej na knedle.
Dodatkowo w osobnej miseczce wymieszaj śmietanę i pozostały cukier zwykły i waniliowy, a następnie polej mieszanką gotowe danie. Na koniec możesz wszystko oprószyć delikatnie cynamonem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!