• Link został skopiowany

Przepis na knedle ze śliwkami wyjęty prosto z zeszytu babci Eli. Puszyste ciasto zawróci ci w głowie

Knedle ze śliwkami to danie, które przywodzi na myśl czasy dzieciństwa i beztroskiej zabawy na wakacjach u babci. A czymże byłoby lato bez babcinych, słodkich obiadów? Przychodzimy dziś z przepisem, który skradł nasze serca wiele lat temu. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować nieziemskie kluski z sezonowymi owocami.
Knedle ze śliwkami
fot. pilipphoto / iStock.com

Smak dzieciństwa zamknięty w słodkim nadzieniu i otulony miękkim ciastem? To właśnie tradycyjne knedle ze śliwkami. Choć sklepy i cukiernie oferują nam "gotowce", to zdecydowanie lepiej wykonać je samemu w zaciszu domowej kuchni. Zwłaszcza że receptura jest banalnie prosta i poradzi z nią sobie każdy miłośnik słodkich obiadów. 

Zobacz wideo Knedle z białego sera. Pyszny słodki obiad

Knedle ze śliwkami z przepisu babci Eli. Puszyste ciasto i słodkie nadzienie zawrócą ci w głowie

Knedle nie są tradycyjnym daniem kuchni polskiej (i niemieckiej), jednak lata temu postanowiliśmy włączyć je do repertuaru dań, które podajemy na obiad latem i jesienią. Wykorzystanie sezonowych owoców sprawia, że knedle są zarówno zdrowe, jak i pyszne.

Choć bez problemu można je zrobić z truskawkami, malinami, jagodami czy porzeczkami, to bezkonkurencyjnym liderem pozostają knedle ze śliwkami. Do ich wykonania potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników. Podążaj za naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się cieszyć wyśmienitym posiłkiem.

Składniki:

  • 600 g śliwek (najlepiej węgierek),
  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 170 g śmietany,
  • 2 duże jajka,
  • 45 g masła,
  • 30 g bułki tartej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • sól.

Delikatne i słodkie knedle ze śliwkami. Sposób wykonania

Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i rozgnieć na miazgę. Wrzuć je do miski i dodaj mąkę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego oraz szczyptę soli. Zamieszaj składniki i wyrób z nich jednolite, gładkie ciasto, które następnie uformujesz w wałek i pokroisz na kilkucentymetrowe fragmenty.

Każdą z części dokładnie rozwałkuj na płaski, cienki placek. Śliwki umyj i nadkrój, pozbywając się pestki. Na placuszkach połóż po jednej śliwce i oprósz cukrem. Zlep brzegi i uformuj zgrabną kulkę. 

W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej kulki ciasta. Knedle wyjmij po około pięciu minutach od wypłynięcia na wierzch. W mniejszym rondelku roztop masło, a kiedy zacznie wrzeć - wsyp bułkę tartą. Nie przestawaj przy tym mieszać. Jeszcze gorącą bułkę tartą wylej na knedle. 

Dodatkowo w osobnej miseczce wymieszaj śmietanę i pozostały cukier zwykły i waniliowy, a następnie polej mieszanką gotowe danie. Na koniec możesz wszystko oprószyć delikatnie cynamonem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: