Jak prawidłowo suszyć grzyby? Jeśli używasz suszarki, wystrzegaj się popularnego błędu

Suszenie grzybów wydaje się banalne i każdy doświadczony grzybiarz doskonale wie, jak sobie z tą czynnością poradzić, by grzyby przetrwały długie lata (oczywiście odpowiednio przechowywane). Jednak jeśli wciąż zastanawiasz się, jak prawidłowo suszyć grzyby, spieszymy z garścią porad. Musisz szczególnie uważać na suszarkę.

Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ostatnio miłośnicy grzybobrania wychodzą z lasów z pełnymi koszami i spokojnie możemy mówić o sierpniowym wysypie. Najwięcej grzybów jest jak zwykle na południu Polski, ale nie brakuje ich także na Kaszubach i na Podlasiu. Oczywiście grzyby dają nam szerokie pole do popisów kulinarnych i robimy z nich pyszne zupy, sosy, te mniejsze marynujemy, a większe mrozimy lub suszymy. No właśnie, jak to jest z tym suszeniem grzybów?

Jak suszyć grzyby, żeby przetrwały długie lata?

Nasze babki suszyły grzyby nawleczone na nici i zawieszały nad kaflową kuchnią, by pod wpływem ciepła odparowała z nich woda. Ten sposób suszenia jest znany od pokoleń, ale obecnie chyba niewiele osób tak robi. Pamiętam jeszcze, że w moim domu, bardzo dawno temu grzyby suszyło się na kracie ustawionej nad kuchenką kaflową. Ten sposób był niezawodny, szczególnie gdy grzybów było dużo. Dziś jednak w niewielu domach można znaleźć kuchnię kaflową, dlatego radzimy sobie w inny sposób. 

Jednym z ważniejszych urządzeń w każdym domu, jest suszarka do owoców i grzybów. Jeśli sami jej nie macie, na pewno ma je wasza sąsiadka lub ciocia i jeśli udało wam się zebrać kosz pełen grzybów, warto taką suszarkę pożyczyć. Jednak o ile z suszeniem jabłek, bananów lub nawet truskawek nie ma problemu i trudno popełnić błąd, tak w przypadku grzybów trzeba się szczególnie pilnować. Jak suszyć grzyby w suszarce, żeby nie popełnić błędu? Oto wskazówki:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na kawałki mniej więcej równej grubości. Wówczas proces odparowywania wody będzie przebiegał równomiernie. 
  2. Warto wiedzieć, by trzony i kapelusze suszyć osobno lub na innych piętrach suszarki. Trzony zazwyczaj mają mniej wody niż kapelusze, dlatego warto ustawić je na wyższych piętrach. 
  3. Najważniejsze: temperatura - jeśli popełnisz błąd, grzyby będą do wyrzucenia. Grzybów nie wolno suszyć w temperaturze wyższej niż 60 stopni. Jeśli ustawisz wyższą temperaturę, mogą się spalić całkowicie lub w środku pozostać wciąż wilgotne, podczas gdy wierzch wygląda na wysuszony. 
  4. Podczas suszenia suszarką elektryczną musisz pamiętać, by do grzybów zaglądać. Pozostawienie działającego urządzenia "samopas", nie przyniesie niczego dobrego, a grzyby (szczególnie te z dolnych pięter) po prostu się spalą. 
  5. Należy także pamiętać, by co jakiś czas zamieniać piętra miejscami, by mieć pewność, że wszystkie grzyby równomiernie się wysuszyły. 

Jak wysuszyć grzyby bez suszarki?

Jeśli nie masz suszarki do owoców i grzybów, a chcesz wysuszyć swoje zbiory, nie ma problemu. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Jeden z nich jest czasochłonny i zależy od pogody - chodzi o suszenie na słońcu. Oczywiście nie zawsze się tak da, ale jeśli chcesz spróbować, to pamiętaj, by grzyby położyć na kratce w najbardziej nasłonecznionym miejscu, a kratkę ułożyć na podwyższeniu, by nie zabierały ewentualnej wilgoci z ziemi. Grzyby często odwracaj, a kartkę przenoś w takie miejsca, gdzie słońce akurat najmocniej pada. Oczywiście ta metoda sprawdzi się tylko w upalne i bezwietrzne dni. 

Innym sposobem na suszenie grzybów bez suszarki, jest suszenie ich w piekarniku. Żeby zrobić to dobrze, trzeba także pokroić je w równe kawałki i ułożyć na kratce. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury między 50 a 60 stopni z funkcją termoobiegu. Suszenie w piekarniku powinno odbywać się przy uchylonych drzwiczkach, żeby woda, która z nich odparowuje, miała ujście. W przeciwnym razie grzyby się po prostu uduszą. 

Więcej o: