Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ostatnio miłośnicy grzybobrania wychodzą z lasów z pełnymi koszami i spokojnie możemy mówić o sierpniowym wysypie. Najwięcej grzybów jest jak zwykle na południu Polski, ale nie brakuje ich także na Kaszubach i na Podlasiu. Oczywiście grzyby dają nam szerokie pole do popisów kulinarnych i robimy z nich pyszne zupy, sosy, te mniejsze marynujemy, a większe mrozimy lub suszymy. No właśnie, jak to jest z tym suszeniem grzybów?
Nasze babki suszyły grzyby nawleczone na nici i zawieszały nad kaflową kuchnią, by pod wpływem ciepła odparowała z nich woda. Ten sposób suszenia jest znany od pokoleń, ale obecnie chyba niewiele osób tak robi. Pamiętam jeszcze, że w moim domu, bardzo dawno temu grzyby suszyło się na kracie ustawionej nad kuchenką kaflową. Ten sposób był niezawodny, szczególnie gdy grzybów było dużo. Dziś jednak w niewielu domach można znaleźć kuchnię kaflową, dlatego radzimy sobie w inny sposób.
Jednym z ważniejszych urządzeń w każdym domu, jest suszarka do owoców i grzybów. Jeśli sami jej nie macie, na pewno ma je wasza sąsiadka lub ciocia i jeśli udało wam się zebrać kosz pełen grzybów, warto taką suszarkę pożyczyć. Jednak o ile z suszeniem jabłek, bananów lub nawet truskawek nie ma problemu i trudno popełnić błąd, tak w przypadku grzybów trzeba się szczególnie pilnować. Jak suszyć grzyby w suszarce, żeby nie popełnić błędu? Oto wskazówki:
Jeśli nie masz suszarki do owoców i grzybów, a chcesz wysuszyć swoje zbiory, nie ma problemu. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Jeden z nich jest czasochłonny i zależy od pogody - chodzi o suszenie na słońcu. Oczywiście nie zawsze się tak da, ale jeśli chcesz spróbować, to pamiętaj, by grzyby położyć na kratce w najbardziej nasłonecznionym miejscu, a kratkę ułożyć na podwyższeniu, by nie zabierały ewentualnej wilgoci z ziemi. Grzyby często odwracaj, a kartkę przenoś w takie miejsca, gdzie słońce akurat najmocniej pada. Oczywiście ta metoda sprawdzi się tylko w upalne i bezwietrzne dni.
Innym sposobem na suszenie grzybów bez suszarki, jest suszenie ich w piekarniku. Żeby zrobić to dobrze, trzeba także pokroić je w równe kawałki i ułożyć na kratce. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury między 50 a 60 stopni z funkcją termoobiegu. Suszenie w piekarniku powinno odbywać się przy uchylonych drzwiczkach, żeby woda, która z nich odparowuje, miała ujście. W przeciwnym razie grzyby się po prostu uduszą.