Smaczna i sycąca sałatka na grilla. Zrobisz ją dosłownie w 5 minut, a spałaszujesz jeszcze szybciej

Ciepła, wakacyjna aura sprzyja organizowaniu spotkań na świeżym powietrzu. A czym byłaby impreza na działce czy w przydomowym ogrodzie bez grilla? Kiełbaski, karkówka, szaszłyki czy wegańskie przysmaki tworzą wyśmienitą ucztę. Warto ją jednak wzbogacić o odrobinę "zieleniny". Polecamy przygotować prostą i błyskawiczną sałatkę, którą goście spałaszują w okamgnieniu.

Bez przystawek grillowanie nie byłoby takie samo. Smak pieczonego na ruszcie mięsa warto przełamać jakimś warzywem lub wyśmienitą sałatką. Choć przepisów i pomysłów na takie dodatki jest mnóstwo, to dziś przychodzimy z pewnym śródziemnomorskim klasykiem, który podbije kubki smakowe wszystkich mięsożerców. Przygotowanie jej zajmie wam zaledwie chwilę!

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Orzeźwiająca i pożywna sałatka na grilla. Świetnie urozmaici imprezowy stół

Sałatka na grilla wcale nie musi być banalna i składać się wciąż z tych samych składników. Czasem nie zaszkodzi odrobinę poeksperymentować, zwłaszcza w kwestii przypraw. Rezultat, jaki otrzymamy, może nas bowiem zaskoczyć. Sałatka z poniższej receptury jest nie tylko niezwykle kolorowa, ale i zdrowa, a przede wszystkim - pyszna. Będzie pasować do wszystkich grillowanych dań, zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich oraz wegańskich. Do dzieła!

Składniki:

  • 500 mix sałat z roszponką,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera sałatkowego (może też być feta),
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • 50 g oliwek,
  • ogórek zielony,
  • 6 łyżek oliwy,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka musztardy (najlepiej miodowej),
  • łyżka suszonego oregano,
  • szczypta soli.

Sałatka na grilla z aromatycznymi dodatkami. Sposób wykonania

Mix sałat porządnie opłucz pod strumieniem wody, a następnie umieść w dużej misce. Dodaj umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki, suszone pomidory oraz posiekanego na plasterki ogórka. Odcedź ser, po czym pokrój go w drobną kostkę i również wrzuć do pojemnika. 

W osobnej miseczce przygotuj dressing, który nada sałatce wyjątkowego aromatu. Połącz ze sobą oliwę, musztardę oraz ocet winny. Na koniec dopraw mieszankę oregano i solą. Sałatkę oblej powstałym sosem i zamieszaj drewnianą łyżką. Gotowe! Dodatek ten będzie świetnie pasował nie tylko do grilla, ale i do innych mięsnych dań obiadowych. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.