Bez przystawek grillowanie nie byłoby takie samo. Smak pieczonego na ruszcie mięsa warto przełamać jakimś warzywem lub wyśmienitą sałatką. Choć przepisów i pomysłów na takie dodatki jest mnóstwo, to dziś przychodzimy z pewnym śródziemnomorskim klasykiem, który podbije kubki smakowe wszystkich mięsożerców. Przygotowanie jej zajmie wam zaledwie chwilę!
Sałatka na grilla wcale nie musi być banalna i składać się wciąż z tych samych składników. Czasem nie zaszkodzi odrobinę poeksperymentować, zwłaszcza w kwestii przypraw. Rezultat, jaki otrzymamy, może nas bowiem zaskoczyć. Sałatka z poniższej receptury jest nie tylko niezwykle kolorowa, ale i zdrowa, a przede wszystkim - pyszna. Będzie pasować do wszystkich grillowanych dań, zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich oraz wegańskich. Do dzieła!
Składniki:
Mix sałat porządnie opłucz pod strumieniem wody, a następnie umieść w dużej misce. Dodaj umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki, suszone pomidory oraz posiekanego na plasterki ogórka. Odcedź ser, po czym pokrój go w drobną kostkę i również wrzuć do pojemnika.
W osobnej miseczce przygotuj dressing, który nada sałatce wyjątkowego aromatu. Połącz ze sobą oliwę, musztardę oraz ocet winny. Na koniec dopraw mieszankę oregano i solą. Sałatkę oblej powstałym sosem i zamieszaj drewnianą łyżką. Gotowe! Dodatek ten będzie świetnie pasował nie tylko do grilla, ale i do innych mięsnych dań obiadowych. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl