Ciasto "góra lodowa" zrobisz bez pieczenia. Delikatnie słodki deser uprzyjemni wakacyjne upały

Wysokie temperatury skutecznie obniżają motywację do spędzania w kuchni długich godzin. W upalne dni preferujemy lekkie, orzeźwiające obiady i takie same desery. Rozpływająca się na słońcu czekolada czy krem nie wyglądają zbyt apetycznie, dlatego przychodzimy dziś z propozycją ciasta, które nie wymaga pieczenia. Jest słodkie, smaczne i schłodzone - wprost idealne na wakacyjne popołudnie.

Ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika, cieszą się latem szczególną popularnością. Wielu z nas nie ma bowiem ochoty stać w nagrzanej kuchni i piec deseru, który i tak nie wygra w walce z upałem na zewnątrz. Zamiast tego lepiej poświęcić chwilę na przygotowanie słodkości, która podana prosto po wyjęciu z lodówki - idealnie schłodzi organizm, a przy okazji będzie nieziemsko smakować. Słyszeliście o "górze lodowej"?

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Delikatnie słodkie, schłodzone ciasto. "Góra lodowa" króluje na stołach w czasie upałów

"Góra lodowa" to ciasto z gęstym kremem na bazie budyniu i ze spodem herbatnikowym. Nie wymaga pieczenia, a jedynie chłodzenia w lodówce. Choć receptura może się z początku wydawać nieco skomplikowana, to nie ma czego się obawiać. Przygotowanie tego ciasta jest prostsze, niż się wydaje. Podążaj za naszymi zaleceniami, a twój deser wyjdzie bezbłędnie. Gwarantujemy, że w mig zniknie z talerza.

Składniki na masę budyniową:

  • 750 ml mleka,
  • kostka masła extra,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 budynie śmietankowe (mogą być bez cukru),
  • 10 g mąki pszennej.

Składniki na polewę:

  • 100 g cukru,
  • 120 ml wody,
  • kostka masła extra,
  • 130 g mleka w proszku,
  • łyżka kakao.

Pozostałe składniki:

  • 350 g herbatników,
  • 200 g biszkoptów (najlepiej okrągłych).

"Góra lodowa" - pyszny deser bez pieczenia. Sposób wykonania

Masę budyniową zacznij przygotowywać dzień wcześniej. Zagotuj w garnku 500 ml mleka z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozpuść oba budynie w proszku. Dodaj mąkę i dwa żółtka. Zamieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu zgęstnienia. Uzyskany budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. 

Masło utrzyj na tarce i dodaj do ostudzonego budyniu, a następnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Przygotuj blachę do pieczenia o standardowych wymiarach. Wyłóż ją papierem do pieczenia, na który w dalszej kolejności ułożysz pierwszą warstwę herbatników. Na nią wylej połowę masy budyniowej. Będzie ona stanowiła drugą warstwę ciasta.

Na budyń wyłóż trzecią w warstwę w postaci herbatników, na którą następnie wylej resztę masy budyniowej. Przekrojone na pół biszkopty ułóż równo na ostatniej warstwie budyniu. 

Przyszedł czas na polewę. W małym garnku rozpuść masło, cukier oraz wodę. Kiedy składniki się połączą, zdejmij je z palnika. Wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Połowę polewy przelej do osobnego pojemnika. Do jednej części dodaj kakao i zamieszaj. Polewaj ciasto równocześnie jasną i ciemną polewą. Na koniec umieść blachę z ciastem w lodówce i schładzaj przez całą noc. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.