Zupa krem z pomidorów to nic innego jak smak lata. Delikatnie kwaśna, nieco słodka, a na dodatek niezwykle aromatyczna - czego chcieć więcej? Na dodatek robi się ją łatwo i szybko, więc przepis na nią powinien znać każdy. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała jak najlepiej.
Fot.pexels-pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Zupa krem ze świeżych pomidorów to przepis na danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza włoska restauracja. Wykonanie jest banalne, lista składników krótka a smak obłędny. To świetna propozycja na letni obiad dla całej rodziny. Jak zatem przygotować ją w domu? Sprawdźmy.
REKLAMA
Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Zupa krem z pomidorów - przepis. Wybierz najlepsze warzywa
Zupa krem z pomidorów powinna być przygotowana ze świeżych warzyw. Dzięki temu będzie o wiele smaczniejsza niż przygotowana na przykład z pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu. Warto o tym pamiętać, jeśli zależy nam na jak najlepszym smaku. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na krem z pomidorów. Sposób przygotowania krok po kroku
W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez jakiś czas. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i podsmażamy.
Pomidory sparzamy we wrzątku i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy warzywa w ćwiartki i podsmażamy z pozostałymi warzywami.
Warzywa zalewamy gorącym bulionem, zmniejszamy moc palnika i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.
Dodajemy liście bazylii i miksujemy zupę na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy gorącą z plastrem mozzarelli i grzankami bądź kromką świeżego chleba. Możemy udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego!