• Link został skopiowany

Zupa krem z pomidorów, która bije inne na głowę. Najlepiej smakuje z tego rodzaju warzyw

Zupa krem z pomidorów to nic innego jak smak lata. Delikatnie kwaśna, nieco słodka, a na dodatek niezwykle aromatyczna - czego chcieć więcej? Na dodatek robi się ją łatwo i szybko, więc przepis na nią powinien znać każdy. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała jak najlepiej.
Zupa krem z pomidorów - przepis
Fot.pexels-pixabay

Zupa krem ze świeżych pomidorów to przepis na danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza włoska restauracja. Wykonanie jest banalne, lista składników krótka a smak obłędny. To świetna propozycja na letni obiad dla całej rodziny. Jak zatem przygotować ją w domu? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Zupa krem z pomidorów - przepis. Wybierz najlepsze warzywa 

Zupa krem z pomidorów powinna być przygotowana ze świeżych warzyw. Dzięki temu będzie o wiele smaczniejsza niż przygotowana na przykład z pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu. Warto o tym pamiętać, jeśli zależy nam na jak najlepszym smaku. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • ok. 800 ml bulionu, 
  • 6 świeżych pomidorów
  • 1 cebula, 
  • 5-6 ząbków czosnku, 
  • 2 marchewki, 
  • pęczek świeżej bazylii, 
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, suszone oregano, papryka słodka, papryka ostra, 
  • 50 ml śmietany 30 proc., 
  • oliwa z oliwek, 
  • ser mozzarella. 

Przepis na krem z pomidorów. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez jakiś czas. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i podsmażamy. 
  2. Pomidory sparzamy we wrzątku i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy warzywa w ćwiartki i podsmażamy z pozostałymi warzywami. 
  3. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, zmniejszamy moc palnika i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. 
  4. Dodajemy liście bazylii i miksujemy zupę na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy gorącą z plastrem mozzarelli i grzankami bądź kromką świeżego chleba. Możemy udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego! 
Więcej o: