Zupa krem z pomidorów, która bije inne na głowę. Najlepiej smakuje z tego rodzaju warzyw

Zupa krem z pomidorów to nic innego jak smak lata. Delikatnie kwaśna, nieco słodka, a na dodatek niezwykle aromatyczna - czego chcieć więcej? Na dodatek robi się ją łatwo i szybko, więc przepis na nią powinien znać każdy. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała jak najlepiej.

Zupa krem ze świeżych pomidorów to przepis na danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza włoska restauracja. Wykonanie jest banalne, lista składników krótka a smak obłędny. To świetna propozycja na letni obiad dla całej rodziny. Jak zatem przygotować ją w domu? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Zupa krem z pomidorów - przepis. Wybierz najlepsze warzywa 

Zupa krem z pomidorów powinna być przygotowana ze świeżych warzyw. Dzięki temu będzie o wiele smaczniejsza niż przygotowana na przykład z pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu. Warto o tym pamiętać, jeśli zależy nam na jak najlepszym smaku. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • ok. 800 ml bulionu, 
  • 6 świeżych pomidorów
  • 1 cebula, 
  • 5-6 ząbków czosnku, 
  • 2 marchewki, 
  • pęczek świeżej bazylii, 
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, suszone oregano, papryka słodka, papryka ostra, 
  • 50 ml śmietany 30 proc., 
  • oliwa z oliwek, 
  • ser mozzarella. 

Przepis na krem z pomidorów. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez jakiś czas. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i podsmażamy. 
  2. Pomidory sparzamy we wrzątku i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy warzywa w ćwiartki i podsmażamy z pozostałymi warzywami. 
  3. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, zmniejszamy moc palnika i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. 
  4. Dodajemy liście bazylii i miksujemy zupę na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy gorącą z plastrem mozzarelli i grzankami bądź kromką świeżego chleba. Możemy udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.