Lemoniada arbuzowa jest obłędna. Ale nie zapomnij o tym składniku, bo znacznie lepiej orzeźwia

Lemoniada arbuzowa to niezaprzeczalnie jeden z najlepszych smaków lata. I choć jest słodka, to schłodzona może być naprawdę dobrze orzeźwiającym napojem. Nie można jednak zapomnieć o jednym składniku, który na to wpływa, a dodatkowo podkręca smak.

Lemoniada arbuzowa to świetna alternatywa dla napojów z chemicznymi barwnikami. Prezentuje się pięknie, a co najważniejsze - smakuje jeszcze lepiej. Przygotowuje się ją błyskawicznie, więc zdecydowanie warto. Czego potrzebujemy do przygotowania lemoniady? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?

Lemoniada arbuzowa - przepis. Jest obłędna i doskonale orzeźwia 

Przygotowanie lemoniady arbuza jest banalnie proste, jednak warto wcześniej zadbać o to, by mieć w kuchni wszystkie przydatne składniki. Każdy, kto planuje letni obiad w ogrodzie czy rodzinne przyjęcie na świeżym powietrzu, powinien jak najszybciej udać się do sklepu po składniki. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.  

Składniki: 

  • pół arbuza
  • Pół butelki wody mineralnej, 
  • 2 cytryny, 
  • 2 limonki, 
  • odrobina brązowego cukru, 
  • garść listków mięty. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mieszamy wodę gazowaną z brązowym cukrem, aby się rozpuścił. 
  2. Wykrajamy miąższ arbuza, a następnie oczyszczamy z pestek i miksujemy.  
  3. Wyciskamy sok z cytryny oraz limonki i łączymy wszystkie składniki.  
  4. Na dobry początek mieszamy wodę z cukrem brązowym w dużej misce, aż do momentu rozpuszczenia.  
  5. Arbuza należy oczyścić z pestek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę i zmiksować. Miętę możemy dodać przed lub po miksowaniu.  
  6. Cytryny i limonki wyciskamy aż do uzyskania soku. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.  
  7. Schładzamy w lodówce, aby lepiej orzeźwiała. Smacznego! 

Do lemoniady arbuzowej możemy dodać też kostki lodu. Jeśli chcemy, aby była rzadsza, dodajmy też więcej wody. Do lemoniady świetnie pasować będą też truskawki czy wiśnie.  

Więcej o: