Lemoniada arbuzowa to świetna alternatywa dla napojów z chemicznymi barwnikami. Prezentuje się pięknie, a co najważniejsze - smakuje jeszcze lepiej. Przygotowuje się ją błyskawicznie, więc zdecydowanie warto. Czego potrzebujemy do przygotowania lemoniady? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?
Lemoniada arbuzowa - przepis. Jest obłędna i doskonale orzeźwia
Przygotowanie lemoniady z arbuza jest banalnie proste, jednak warto wcześniej zadbać o to, by mieć w kuchni wszystkie przydatne składniki. Każdy, kto planuje letni obiad w ogrodzie czy rodzinne przyjęcie na świeżym powietrzu, powinien jak najszybciej udać się do sklepu po składniki. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- pół arbuza,
- Pół butelki wody mineralnej,
- 2 cytryny,
- 2 limonki,
- odrobina brązowego cukru,
- garść listków mięty.
Sposób przygotowania:
- Mieszamy wodę gazowaną z brązowym cukrem, aby się rozpuścił.
- Wykrajamy miąższ arbuza, a następnie oczyszczamy z pestek i miksujemy.
- Wyciskamy sok z cytryny oraz limonki i łączymy wszystkie składniki.
- Na dobry początek mieszamy wodę z cukrem brązowym w dużej misce, aż do momentu rozpuszczenia.
- Arbuza należy oczyścić z pestek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę i zmiksować. Miętę możemy dodać przed lub po miksowaniu.
- Cytryny i limonki wyciskamy aż do uzyskania soku. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- Schładzamy w lodówce, aby lepiej orzeźwiała. Smacznego!
Do lemoniady arbuzowej możemy dodać też kostki lodu. Jeśli chcemy, aby była rzadsza, dodajmy też więcej wody. Do lemoniady świetnie pasować będą też truskawki czy wiśnie.