Choć masowy wysyp grzybów jeszcze przed nami, to już dziś warto dowiedzieć się, w jaki sposób można przedłużyć ich trwałość i smak. Nie ukrywamy, że jedną z najlepszych i najbardziej skutecznych metod jest marynowanie. Odpowiednio przygotowana zalewa potrafi nadać owocom runa leśnego niezwykłego aromatu i pobudzić nasze kubki smakowe.
Do marynowania nadają się wszystkie gatunki grzybów - tych jadalnych przynajmniej. Z doświadczenia wiemy jednak, że najlepiej z poniższą zalewą współgrają podgrzybki, borowiki, kurki, rydze i maślaki. Taka zakąska jest zawsze mile widziana, zarówno podczas imprez ze znajomymi, jak i przy wigilijnym stole. Marynowanie grzybów jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z tym zadaniem absolutnie każdy.
Składniki na zalewę:
Pozostałe składniki:
Zacznij od przygotowania zalewy octowej. W garnku zagotuj wodę oraz ocet. Dodaj cukier, sól, pieprz, liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz goździki i mieszaj do zagotowania.
Oczyść grzyby z ziemi i mchu, a następnie dokładnie je opłucz. Pokrój je na mniejsze kawałki, tak by później bez problemu zmieściły się do słoików. Cebulę umyj, obierz i pokrój w talarki. Kolejnym krokiem jest obgotowanie grzybów i cebuli. To ważny krok, którego nie należy pomijać ze względów zdrowotnych i smakowych.
W dużym garnku zagotuj wodę, do której następnie wrzuć grzyby i cebulę. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Potem je odcedź i umieść we wcześniej wyparzonych słoikach. Zalej wszystko wrzącą zalewą z przyprawami. Postaraj się, aby liście laurowe i wszelkie ziarna były mniej więcej równomiernie podzielone na słoiki.
Na koniec odwróć słoiki do górny dnem i zostaw do ostudzenia. Po pewnym czasie ponownie je odwróć i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu, np. na półce w piwnicy lub w spiżarni. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl