Grzyby marynowane w zalewie octowej. O tym przysmaku przypomnisz sobie w zimowe popołudnie

Choć lato trwa jeszcze w pełni i niezbyt chyli się ku końcowi, to w niektórych lasach pojawiły się już pierwsze grzyby, a miłośnicy grzybobrania trzymają już w pogotowiu koszyk na zbiory i nieprzemakalne kalosze. Warto wykorzystać ten czas i zapoznać się ze starodawną recepturą na grzyby marynowane w zalewie z aromatycznymi przyprawami. Przekąska ta smakuje szczególnie smacznie w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Kto się skusi?

Choć masowy wysyp grzybów jeszcze przed nami, to już dziś warto dowiedzieć się, w jaki sposób można przedłużyć ich trwałość i smak. Nie ukrywamy, że jedną z najlepszych i najbardziej skutecznych metod jest marynowanie. Odpowiednio przygotowana zalewa potrafi nadać owocom runa leśnego niezwykłego aromatu i pobudzić nasze kubki smakowe. 

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Grzyby marynowane w aromatycznej zalewie z przyprawami. Przysmak, który nie da o sobie zapomnieć

Do marynowania nadają się wszystkie gatunki grzybów - tych jadalnych przynajmniej. Z doświadczenia wiemy jednak, że najlepiej z poniższą zalewą współgrają podgrzybki, borowiki, kurki, rydze i maślaki. Taka zakąska jest zawsze mile widziana, zarówno podczas imprez ze znajomymi, jak i przy wigilijnym stole. Marynowanie grzybów jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z tym zadaniem absolutnie każdy. 

Składniki na zalewę:

  • 800 ml wody,
  • 200 ml octu 10 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka gorczycy,
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • 9 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżeczka goździków
  • łyżeczka soli.

Pozostałe składniki:

  • 2 kg grzybów,
  • 2 małe cebule.

Grzyby marynowane w zalewie. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania zalewy octowej. W garnku zagotuj wodę oraz ocet. Dodaj cukier, sól, pieprz, liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz goździki i mieszaj do zagotowania.

Oczyść grzyby z ziemi i mchu, a następnie dokładnie je opłucz. Pokrój je na mniejsze kawałki, tak by później bez problemu zmieściły się do słoików. Cebulę umyj, obierz i pokrój w talarki. Kolejnym krokiem jest obgotowanie grzybów i cebuli. To ważny krok, którego nie należy pomijać ze względów zdrowotnych i smakowych.

W dużym garnku zagotuj wodę, do której następnie wrzuć grzyby i cebulę. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Potem je odcedź i umieść we wcześniej wyparzonych słoikach. Zalej wszystko wrzącą zalewą z przyprawami. Postaraj się, aby liście laurowe i wszelkie ziarna były mniej więcej równomiernie podzielone na słoiki. 

Na koniec odwróć słoiki do górny dnem i zostaw do ostudzenia. Po pewnym czasie ponownie je odwróć i umieść w chłodnym, zacienionym miejscu, np. na półce w piwnicy lub w spiżarni. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: