Więcej przepisów z grzybami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Grzyby w sosie śmietanowym to jeden z lepszych sposobów, w jaki można wykorzystać kupione na targu lub zebrane w lesie okazy. Często przepisy na tę potrawę ograniczają się tylko do kilku podstawowych składników i minimum przypraw - soli oraz pieprzu. Czasem ich mała ilość to zaleta, jednak w tym przypadku chcielibyśmy zaproponować coś, co zdecydowanie podkręci smak grzybów w śmietanie. Są to:
Z tymi dwoma dodatkowymi składnikami grzyby w sosie śmietanowym będą smakować jeszcze lepiej niż zwykle. Chcesz to sprawdzić? Przetestuj poniższy przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zanim zaczniemy robić sos trzeba odpowiednio przygotować grzyby. Oczyszczamy je, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wrzucamy na niego cebulę, żeby się ładnie zeszkliła. Dodajemy grzyby, zwiększamy moc palnika i podsmażamy przez kilka minut, aż nabiorą koloru.
Po podsmażeniu się grzybów dodajemy śmietanę i zmniejszamy ogień pod patelnią. Dokładamy starte na tarce ząbki czosnku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy tymianek. Dusimy przez około siedem minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Tak przygotowane grzyby w sosie śmietanowym są bardzo uniwersalne. Można je jeść zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do makaronów (kształt dowolny, zależy od własnych preferencji), mięs (np. piersi z kurczaka), kopytek czy klusek śląskich. Bardzo dobrze pasują też do ziemniaków.