Grzyby w sosie śmietanowym wyjdą dobre jak nigdy. Do listy składników dodaj leczniczą roślinę

Grzyby, grzyby, grzyby. Od połowy lata aż do późnej jesieni to główny temat na stronach kulinarnych. Miłośnicy gotowania przekopują internet w poszukiwaniu jak najlepszych przepisów. My mamy dla ciebie grzybowy klasyk, ale odrobinę podrasowany. Nie wszyscy bowiem dodają do swoich sosów te składniki, a to one skutecznie podkręcają smak.

Więcej przepisów z grzybami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ten sos to hit każdego sezonu. Wszystko przez dwa dodatki

Grzyby w sosie śmietanowym to jeden z lepszych sposobów, w jaki można wykorzystać kupione na targu lub zebrane w lesie okazy. Często przepisy na tę potrawę ograniczają się tylko do kilku podstawowych składników i minimum przypraw - soli oraz pieprzu. Czasem ich mała ilość to zaleta, jednak w tym przypadku chcielibyśmy zaproponować coś, co zdecydowanie podkręci smak grzybów w śmietanie. Są to:

  • popularna roślina o powszechnie znanych właściwościach leczniczych, czyli czosnek,
  • oraz aromatyczna przyprawa, która idealnie komponuje się z grzybami, czyli tymianek.

Z tymi dwoma dodatkowymi składnikami grzyby w sosie śmietanowym będą smakować jeszcze lepiej niż zwykle. Chcesz to sprawdzić? Przetestuj poniższy przepis.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na spaghetti z sosem sojowo-maślanym

Przepis na grzyby w sosie śmietanowym

Składniki:

  • ok. 500-600 g grzybów leśnych (najlepiej świeżych),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 500 ml kwaśnej śmietany,
  • masło,
  • 2-3 gałązki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniemy robić sos trzeba odpowiednio przygotować grzyby. Oczyszczamy je, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wrzucamy na niego cebulę, żeby się ładnie zeszkliła. Dodajemy grzyby, zwiększamy moc palnika i podsmażamy przez kilka minut, aż nabiorą koloru.

Po podsmażeniu się grzybów dodajemy śmietanę i zmniejszamy ogień pod patelnią. Dokładamy starte na tarce ząbki czosnku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy tymianek. Dusimy przez około siedem minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Tak przygotowane grzyby w sosie śmietanowym są bardzo uniwersalne. Można je jeść zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do makaronów (kształt dowolny, zależy od własnych preferencji), mięs (np. piersi z kurczaka), kopytek czy klusek śląskich. Bardzo dobrze pasują też do ziemniaków.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.