Sztandarowa zupa kuchni polskiej jest lekka i smaczna. Wesprze jelita i pomoże w schudnięciu

Kapuśniak to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Tradycyjna zupa kuchni polskiej ma swoich zwolenników i przeciwników. Choć walory smakowe nie każdemu przypadają do gustu, to trzeba przyznać, że danie to jest niezwykle sycące i pożywne. Co więcej, dostarcza nam wielu cennych witamin i wartości odżywczych. Jak przygotować w domu lekkostrawny kapuśniak?

Przepisów na kapuśniak jest wiele. Każda rodzina może się poszczycić swoją własną, nieco zmodyfikowaną recepturą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dziś przychodzimy z propozycją lekkiej, ale i sycącej wersji zupy z kapustą kiszoną. Choć jej przygotowanie może zająć dłuższą chwilę, to wierzcie nam na słowo - warto. Zwłaszcza jeśli staracie się wprowadzić do swojej diety posiłki wspomagające jelita i trawienie.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Lekkostrawny kapuśniak to bomba witaminowa. W sam raz na dietę redukcyjną

Kapuśniak to danie nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Głównym składnikiem, na którym opiera się zupa, jest kapusta kiszona. To właśnie ona stanowi cenne źródło wielu witamin, m.in. witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego oraz biorą udział w procesie produkcji czerwonych krwinek.

Witamina C z kolei wzmacnia odporność i przejawia silne właściwości antyoksydacyjne. Kapuśniak korzystnie wpływa na trawienie, poprawia stan mikroflory jelitowej oraz przyspiesza perystaltykę jelit dzięki zawartych w zupie bakteriach mlekowych. Nasza wersja kapuśniaku przyrządzona jest na warzywnym bulionie i intensywnie aromatycznych przyprawach. Koniecznie ją wypróbuj, jeśli chcesz wesprzeć swoje zdrowie i samopoczucie.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 450 g ziemniaków,
  • duża marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta kminku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy).

Lekki i aromatyczny kapuśniak. Sposób przygotowania

Umyj i obierz warzywa, a następnie pokrój ziemniaki, marchewkę oraz korzeń pietruszki w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj, a pora pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej olej, a następnie zeszklij na nim cebulę, czosnek i pora. Dodaj pietruszkę i marchew, a potem duś pod przykryciem przez kilka minut.

Wrzuć liście laurowe, majeranek oraz kminek i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Odciśnij z nadmiaru wody kapustę kiszoną, po czym wrzuć ją do garnka. Wlej około 100 ml bulionu i gotuj przez kolejne 10-12 minut. W dalszej kolejności wrzuć pokrojone ziemniaki i zalej wszystko resztą bulionu.

Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj trochę soli i pieprzu. Gotowy kapuśniak możesz podawać z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.