Przepisów na kapuśniak jest wiele. Każda rodzina może się poszczycić swoją własną, nieco zmodyfikowaną recepturą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dziś przychodzimy z propozycją lekkiej, ale i sycącej wersji zupy z kapustą kiszoną. Choć jej przygotowanie może zająć dłuższą chwilę, to wierzcie nam na słowo - warto. Zwłaszcza jeśli staracie się wprowadzić do swojej diety posiłki wspomagające jelita i trawienie.
Kapuśniak to danie nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Głównym składnikiem, na którym opiera się zupa, jest kapusta kiszona. To właśnie ona stanowi cenne źródło wielu witamin, m.in. witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego oraz biorą udział w procesie produkcji czerwonych krwinek.
Witamina C z kolei wzmacnia odporność i przejawia silne właściwości antyoksydacyjne. Kapuśniak korzystnie wpływa na trawienie, poprawia stan mikroflory jelitowej oraz przyspiesza perystaltykę jelit dzięki zawartych w zupie bakteriach mlekowych. Nasza wersja kapuśniaku przyrządzona jest na warzywnym bulionie i intensywnie aromatycznych przyprawach. Koniecznie ją wypróbuj, jeśli chcesz wesprzeć swoje zdrowie i samopoczucie.
Składniki:
Umyj i obierz warzywa, a następnie pokrój ziemniaki, marchewkę oraz korzeń pietruszki w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj, a pora pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej olej, a następnie zeszklij na nim cebulę, czosnek i pora. Dodaj pietruszkę i marchew, a potem duś pod przykryciem przez kilka minut.
Wrzuć liście laurowe, majeranek oraz kminek i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Odciśnij z nadmiaru wody kapustę kiszoną, po czym wrzuć ją do garnka. Wlej około 100 ml bulionu i gotuj przez kolejne 10-12 minut. W dalszej kolejności wrzuć pokrojone ziemniaki i zalej wszystko resztą bulionu.
Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj trochę soli i pieprzu. Gotowy kapuśniak możesz podawać z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl