• Link został skopiowany

Kotlety ziemniaczane - w różnych odsłonach. Coś na obiad, kolację lub drobną przekąskę w pracy

Kotlety ziemniaczane to bardzo smaczna, ale i tania potrawa. Z odpowiednim sosem i dodatkami są daniem jeszcze bardziej wyjątkowym. Z kotletami ziemniaczanymi poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze.
Kotlety ziemniaczane. Przepis
fot. shutterstock.com/Joanna 12

Kotleciki ziemniaczane - poznaj prosty i sprawdzony przepis na kotleciki w sosie pieczarkowym

Kotleciki ziemniaczane to znakomity pomysł na obiad. Zaletą tego dania jest to, że można przygotować je w większej ilości. Zdaniem wielu osób, na drugi dzień są jeszcze lepsze w smaku. Spieszysz się do pracy lub jesteś po ciężkim dniu? Sięgnij po kotlety ziemniaczane i zapanuj nad głodem! Poniżej przepis na kotleciki.

Kotlety z ziemniaków - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • sól, pieprz - do smaku
  • bułka tarta - wedle uznania
  • olej roślinny - do smażenia (może być inny tłuszcz)
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • 20 dag pieczarek
  • pół szklanki śmietany
  • 250 ml bulionu lub wody
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Ugotuj ziemniaki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Całość przepuść przez maszynkę.
  2. Dodaj jaja, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
  3. Ciasto uformuj w formie wałka. Podziel go na 10 części. Stwórz z nich mini kotlety. Rozpłaszcz je. Obtocz w bułce tartej.
  4. Podgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron.
  5. Przejdź do wykonania sosu.
  6. Oczyść i obierz pieczarki. Dodaj obraną i pokrojoną cebulę. Podsmaż wszystko na patelni.
  7. Dodaj mąkę. Dolej zimną wodę. Wymieszaj i zagotuj (innym sposobem jest wykonanie zaprawki oddzielnie i wyrównanie temperatury).
  8. Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj. Tak przygotowanym sosem polej kotlety.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotleciki z ziemniaków - no waste food w praktyce

Kotleciki z ziemniaków to bardzo dobry sposób na oszczędność. Masz ziemniaki z poprzedniego obiadu? Zrób z nich pyszne kotlety z pieczarkami i serem! Prosty przepis na pyszne kotlety ziemniaczane znajdziesz poniżej. 

Ziemniaczane kotlety z pieczarkami i serem:

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • około 350 g pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 1 jajo
  • 150-200 g sera
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się pieczarkami. Oczyść je i zetrzyj na tarce.
  2. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  3. Zarumień ją na patelni, na oleju.
  4. Dołóż grzyby. Trzymaj na ogniu, aż odparuje woda. Później ściągnij z ognia i ostudź.
  5. Opłucz dokładnie natkę pietruszki i posiekaj na drobno.
  6. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
  7. Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  8. Połącz w misce wszystkie składniki. Dopraw do smaku. Uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na oleju.
  9. W razie konieczności pozbądź się nadmiaru oleju. W tym celu użyj ręcznika papierowego. Odsącz nadmiar tłuszczu, umieszczając kotlety na ręczniku. Później ściągnij je i przełóż na talerz.
  10. Kotlety można posypać świeżym i posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Zobacz też: Kotlet pożarski - klasyk dawnych lat, który nieziemsko smakuje. Czy stanie się Twoim popisowym daniem?

Więcej o: