Kotleciki ziemniaczane - poznaj prosty i sprawdzony przepis na kotleciki w sosie pieczarkowym
Kotleciki ziemniaczane to znakomity pomysł na obiad. Zaletą tego dania jest to, że można przygotować je w większej ilości. Zdaniem wielu osób, na drugi dzień są jeszcze lepsze w smaku. Spieszysz się do pracy lub jesteś po ciężkim dniu? Sięgnij po kotlety ziemniaczane i zapanuj nad głodem! Poniżej przepis na kotleciki.
Kotlety z ziemniaków - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jaja
- 1 cebula
- sól, pieprz - do smaku
- bułka tarta - wedle uznania
- olej roślinny - do smażenia (może być inny tłuszcz)
- 3-4 łyżki mąki pszennej
Składniki na sos:
- 1 cebula
- olej
- 1 łyżka mąki
- 20 dag pieczarek
- pół szklanki śmietany
- 250 ml bulionu lub wody
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Ugotuj ziemniaki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Całość przepuść przez maszynkę.
- Dodaj jaja, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
- Ciasto uformuj w formie wałka. Podziel go na 10 części. Stwórz z nich mini kotlety. Rozpłaszcz je. Obtocz w bułce tartej.
- Podgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron.
- Przejdź do wykonania sosu.
- Oczyść i obierz pieczarki. Dodaj obraną i pokrojoną cebulę. Podsmaż wszystko na patelni.
- Dodaj mąkę. Dolej zimną wodę. Wymieszaj i zagotuj (innym sposobem jest wykonanie zaprawki oddzielnie i wyrównanie temperatury).
- Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj. Tak przygotowanym sosem polej kotlety.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotleciki z ziemniaków - no waste food w praktyce
Kotleciki z ziemniaków to bardzo dobry sposób na oszczędność. Masz ziemniaki z poprzedniego obiadu? Zrób z nich pyszne kotlety z pieczarkami i serem! Prosty przepis na pyszne kotlety ziemniaczane znajdziesz poniżej.
Ziemniaczane kotlety z pieczarkami i serem:
Składniki:
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
- około 350 g pieczarek
- 2-3 cebule
- 1 jajo
- 150-200 g sera
- natka pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności zajmij się pieczarkami. Oczyść je i zetrzyj na tarce.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Zarumień ją na patelni, na oleju.
- Dołóż grzyby. Trzymaj na ogniu, aż odparuje woda. Później ściągnij z ognia i ostudź.
- Opłucz dokładnie natkę pietruszki i posiekaj na drobno.
- Ser zetrzyj na dużych oczkach.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Połącz w misce wszystkie składniki. Dopraw do smaku. Uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na oleju.
- W razie konieczności pozbądź się nadmiaru oleju. W tym celu użyj ręcznika papierowego. Odsącz nadmiar tłuszczu, umieszczając kotlety na ręczniku. Później ściągnij je i przełóż na talerz.
- Kotlety można posypać świeżym i posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Zobacz też: Kotlet pożarski - klasyk dawnych lat, który nieziemsko smakuje. Czy stanie się Twoim popisowym daniem?