Kotlety ziemniaczane to bardzo smaczna, ale i tania potrawa. Z odpowiednim sosem i dodatkami są daniem jeszcze bardziej wyjątkowym. Z kotletami ziemniaczanymi poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze.
fot. Joanna 12 / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kotleciki ziemniaczane - poznaj prosty i sprawdzony przepis na kotleciki w sosie pieczarkowym
Kotleciki ziemniaczane to znakomity pomysł na obiad. Zaletą tego dania jest to, że można przygotować je w większej ilości. Zdaniem wielu osób, na drugi dzień są jeszcze lepsze w smaku. Spieszysz się do pracy lub jesteś po ciężkim dniu? Sięgnij po kotlety ziemniaczane i zapanuj nad głodem! Poniżej przepis na kotleciki.
REKLAMA
Kotlety z ziemniaków - przepis krok po kroku:
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jaja
1 cebula
sól, pieprz - do smaku
bułka tarta - wedle uznania
olej roślinny - do smażenia (może być inny tłuszcz)
3-4 łyżki mąki pszennej
Składniki na sos:
1 cebula
olej
1 łyżka mąki
20 dag pieczarek
pół szklanki śmietany
250 ml bulionu lub wody
natka pietruszki
Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Całość przepuść przez maszynkę.
Dodaj jaja, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
Ciasto uformuj w formie wałka. Podziel go na 10 części. Stwórz z nich mini kotlety. Rozpłaszcz je. Obtocz w bułce tartej.
Podgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron.
Przejdź do wykonania sosu.
Oczyść i obierz pieczarki. Dodaj obraną i pokrojoną cebulę. Podsmaż wszystko na patelni.
Dodaj mąkę. Dolej zimną wodę. Wymieszaj i zagotuj (innym sposobem jest wykonanie zaprawki oddzielnie i wyrównanie temperatury).
Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj. Tak przygotowanym sosem polej kotlety.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotleciki z ziemniaków - no waste food w praktyce
Kotleciki z ziemniaków to bardzo dobry sposób na oszczędność. Masz ziemniaki z poprzedniego obiadu? Zrób z nich pyszne kotlety z pieczarkami i serem! Prosty przepis na pyszne kotlety ziemniaczane znajdziesz poniżej.
Ziemniaczane kotlety z pieczarkami i serem:
Składniki:
1 kilogram ugotowanych ziemniaków
około 350 g pieczarek
2-3 cebule
1 jajo
150-200 g sera
natka pietruszki
sól, pieprz - do smaku
3 łyżki mąki pszennej
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
W pierwszej kolejności zajmij się pieczarkami. Oczyść je i zetrzyj na tarce.
Cebule obierz i posiekaj na drobno.
Zarumień ją na patelni, na oleju.
Dołóż grzyby. Trzymaj na ogniu, aż odparuje woda. Później ściągnij z ognia i ostudź.
Opłucz dokładnie natkę pietruszki i posiekaj na drobno.
Ser zetrzyj na dużych oczkach.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Połącz w misce wszystkie składniki. Dopraw do smaku. Uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Usmaż na oleju.
W razie konieczności pozbądź się nadmiaru oleju. W tym celu użyj ręcznika papierowego. Odsącz nadmiar tłuszczu, umieszczając kotlety na ręczniku. Później ściągnij je i przełóż na talerz.
Kotlety można posypać świeżym i posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.