Sok z aronii bez cierpkiego posmaku jest możliwy. Wystarczy, że wcześniej zrobisz jedną rzecz

Aronia to owoc, który przejawia silne właściwości zdrowotne. Choć jej cierpki, lekko kwaśny smak nie każdemu przypada do gustu, to z odpowiednią recepturą można z niej przygotować zdrowy i pyszny sok. Świetnie sprawdzi się na zimę oraz jako smaczny syrop do placków i naleśników. Jak poprawnie zrobić sok z aronii?

Surowe owoce aronii nie mogą się pochwalić popularnością, jaką cieszą się inne sezonowe owoce. Ich cierpki smak skutecznie odstrasza niektóre osoby. Jeśli jednak ma się pod ręką kilka składników oraz sprawdzony przepis, można z niej przygotować niejeden rarytas. Sok z aronii szczególnie ceni się zimą, gdyż wspomaga odporność organizmu i przyspiesza leczenie infekcji. Poniżej znajdziecie metodę, która pozwoli cieszyć się wartościami odżywczymi aronii bez jej charakterystycznego posmaku.

Zobacz wideo Czy sok z buraka zapobiega białaczce? [NaZdrowie]

Orzeźwiający i zdrowy sok z aronii bez cierpkiego posmaku

Aronia to cenne źródło wielu witamin i minerałów. W jej składzie znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K oraz B, a także bioflawonoidy oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Składniki zawarte w soku z aronii wspomagają układ odpornościowy, chronią przed licznymi schorzeniami takimi jak: miażdżyca, udar mózgu i nadciśnienie. Ponadto obniżają poziom "złego" cholesterolu i zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz żylaków.

Sok z aronii zaleca się osobom, które mają problem ze wzrokiem oraz z chorobami układu pokarmowego. Warto go pić ze względu na liczne korzyści zdrowotne, a cierpki, kwaskowy smak nie powinien nas przed tym powstrzymać. Istnieje bowiem prosty sposób na walkę z nim. Jedyne, co musisz zrobić, to trzymać owoce w zamrażarce przez około pięć dni przed zrobieniem soku.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii,
  • 0,5 l wody,
  • 0,5 kg cukru (możesz go zamienić na erytrol lub ksylitol),
  • cytryna,
  • kilka liści wiśni lub jeżyny.

Sok z aronii. Sposób przygotowania

Owoce umyj pod strumieniem bieżącej wody i oczyść z ogonków. Umieść je w garnku razem z liśćmi i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy owoce się zagotują, zmniejsz ogień na palniku i gotuj przez 30-40 minut. Następnie zdejmij garnek z palnika i odstaw do ostudzenia bez ściągania przykrywki.

Najlepiej odczekać kilka godzin, aby owoce porządnie puściły sok. Kiedy będziesz zadowolony z efektu, przecedź sok przez sitko do drugiego rondla. Wlej sok wyciśnięty z cytryny oraz wsyp cukier. Garnek z powrotem umieść na palniku i gotuj sok aż do momentu wrzenia. Nie przestawaj przy tym mieszać, w przeciwnym razie cukier osiądzie na dnie. Kiedy składniki porządnie się wymieszają, a cukier się rozpuści, przelej sok do wyparzonych wcześniej słoików i porządnie zakręć wieka. 

Jeśli posiadasz sokownik - sprawa jest jeszcze prostsza. Umieść umyte owoce w górnej części urządzenia, a następnie wsyp cukier i wlej wodę. Sokownik umieść na małym ogniu, tak aby sok spływał środkiem. Na koniec przelej sok do wybranych pojemników i gotowe! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: