Ciasto ze śliwkami, choć kojarzy się niewątpliwie z jesienią, warto przygotować jeszcze latem. To właśnie wtedy rozpoczyna się sezon na te pyszne i zdrowe owoce. Ich smak w połączeniu z puszystym ciastem i korzenną przyprawą to prawdziwe niebo w gębie. Warto przetestować ten błyskawiczny przepis w wolnej chwili. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość dokładnie miksujemy na gładki i puszysty kogel-mogel. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Najlepiej przesiać je dwukrotnie, by ciasto było jeszcze bardziej puszyste. Suche składniki łączymy z jajeczną masą i ponownie miksujemy kilka minut. Na koniec dodajemy do ciasta olej oraz jogurt i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie myjemy śliwki pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół i przekładamy do czystej miski. Tam zasypujemy owoce cynamonem. Opcjonalnie można dodać do owoców odrobinę cukru.
Gotowe ciasto przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na samej górze układamy oprószone cynamonem śliwki skórką do dołu. Ciasto śliwkowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb pieczenia góra dół) przez 40-50 minut. Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem. Po ostudzeniu podawać z gałką lodów waniliowych. Taki przysmak zadowoli podniebienie każdego łasucha. Smacznego!