Tak pysznych kurek na bank nie jedliście. Żadne marynaty, żadna jajecznica. Wystarczy trochę soli

Kurki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych grzybów. Jeśli dopisze nam szczęście i podczas grzybobrania trafimy w miejsce aż złocące się od wielu okazów, zapewne już oczyma wyobraźni widzimy te wszystkie pyszności, które z nich przyrządzimy. Kurki najczęściej dusimy, robimy z nimi jajecznicę, a czasem nawet marynujemy. Dziś jednak pokażemy wam przepis na kurki w jeszcze lepszej i smaczniejszej wersji. Zrób je jak ogórki, a rodzina będzie cię nosić na rękach.

Więcej przepisów na grzyby znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kurki, kureczki, kurunie... Dla wielu z nas to najsmaczniejsze grzyby i nie dziwi fakt, że jak tylko zaczyna się na nie sezon, tłumnie ruszamy do lasów i wypatrujemy niewielkich, pięknie złocących się w słońcu grzybków. Kurki mają delikatny, lekko słony smak, podczas obróbki zachowują jędrność i są idealne niemal do wszystkiego. Najczęściej dusimy je w śmietanie, przyrządzamy z nich sosy, a ten, kto nie jadł jajecznicy z kurkami, wiele stracił. Oczywiście kurki fantastycznie nadają się także do zamknięcia w słoiki i zazwyczaj zalewamy je marynatą z octu. To dobrze, ale jest lepszy sposób. Słyszeliście o kiszonych kurkach? Jeśli nie, pora nadrobić tę zaległość. Jak zrobić najpyszniejsze kurki? Cóż, nie ma w tym nic trudnego, a smakują tak, że wszystkie inne kiszonki schowają się w kąt i będą łkać z zazdrości. 

Najlepszy przepis na kurki - włoż je do słoików i zalej solanką

Składniki:

  • ok. 1 kg świeżych kurek (bez śladów zniszczeń i plam)
  • kilka ząbków czosnku (po dwa do każdego słoika)
  • gałązki kopru z baldachem (po jednej do słoika)
  • po pół łyżki gorczycy do słoika
  • solanka - na jeden litr wody jedna łyżka soli niejodowanej
  • opcjonalnie - dwie łyżki miodu

Kiszone kurki - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od dokładnego oczyszczenia grzybów. Ja mam do tego specjalną szczoteczkę, która dokładnie usuwa zabrudzenia i piach, jeśli jednak nie masz miękkiej szczotki, włóż kurki do zimnej wody i zasyp je solą. Po pewnym czasie kurki podpłyną do góry, a piach i zanieczyszczenia opadną na dno. 
  2. Teraz należy kurki sparzyć. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli (możesz dodać takie 2 listki laurowe i pół cebuli - te dodatki wręcz uwielbiają się z grzybami). Kiedy woda zawrze, wrzuć grzyby i gotuj je na średniej mocy palnika nie dłużej niż 5 minut. Następnie odcedź je i przelej zimną wodą. 
  3. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich dodaj odrobinę ziaren gorczycy, dwa obrane ząbki czosnku i ułóż kurki, najlepiej dosyć ciasno. 
  4. Przygotuj solankę. Proporcje są takie, jak w przypadku kiszonych ogórków, pomidorów czy cukinii - na jeden litr wody przypada jedna pełna łyżka soli. Zagotuj solankę i pozostaw do lekkiego przestudzenia. 
  5. Ciepłą solanką zalej kurki w słoikach i na wierzchu połóż gałązki kopru. Słoiki zakręć i odstaw na kuchenny blat. Kurki powinny kisić się w temperaturze pokojowej, jednak warto dołożyć starań, by na słoiki nie padało ostre słońce. Po tygodniu dokręć mocno słoiki i przenieś w chłodne i ciemne miejsce, by tam dokończył się proces kiszenia. 

Kiszone kurki są pyszne same w sobie, ale stanowią także idealny dodatek do sałatek, zastąpią surówkę do obiadu i będą także pyszne na kanapkach i - uwaga - na plackach ziemniaczanych. Jeśli zarówno grzyby, jak i kiszonki zajmują w twoim sercu szczególne miejsce, koniecznie wypróbuj ten przepis. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.