Hodujesz paprykę? Dzięki tej prostej metodzie zbierzesz obfite plony. Warto z niej skorzystać

Papryka to uniwersalne warzywo, na bazie którego można przyrządzić wiele smacznych potraw. Co zrobić, aby wyhodować dorodną paprykę? Skorzystaj z jednej prostej metody, a będzie rosła jak szalona. Podpowiadamy, o czym warto pamiętać podczas jej uprawy.

Papryka to wymagające warzywo, które potrzebuje przede wszystkim ciepła i dobrego nasłonecznienia. Jak ją uprawiać, aby wydawała obfite plony? Oprócz odpowiednich warunków hodowli warto pamiętać o jednym prostym triku, dzięki któremu będzie można cieszyć się dorodnymi owocami.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Papryka potrzebuje ciepła i żyznej gleby. Ważne jest też jej właściwe podlewanie

Aby zapewnić papryce dobre warunki, warto pamiętać, że najlepiej rośnie ona na żyznym, przepuszczalnym, próchniczym podłożu. Gleba, na której hoduje się to warzywo powinna mieć odczyn lekko kwaśny lub obojętny. Papryka potrzebuje ciepła, słońca i odpowiedniego podlewania. Nie powinno się jej przesuszać i przelewać. Miejsce, w którym rośnie powinno być osłonięte od wiatru. Najczęściej hoduje się ją w szklarniach. Papryka powinna też być regularnie nawożona. Sprawdzą się odżywki zawierające fosfor, bor i potas. Podłoże dookoła powinno się wyściółkować słomą lub kompostem. Dzięki temu pozwoli się utrzymać ciepło, zachować wilgoć i ograniczyć rozwój chwastów.

Ogławianie papryki to jedna z metod, która sprawi, że wyda obfite plony

Co zrobić, żeby papryka wydała piękne owoce? Jedną z tradycyjnych metod jest ogławianie. Polega ono na przycinaniu rośliny na wysokości trzeciego liścia ponad ostatnim, dojrzałym owocem. Dzięki temu papryka, zamiast wydawać i tworzyć nowe pędy, pozwoli rozwinąć się i dojrzeć owocom, które już znajdują się na krzewie.

Podczas uprawy papryki warto pamiętać o regularnym odchwaszczaniu. Dobrze jest też kontrolować, czy nie jest atakowana przez szkodniki i choroby. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.