Nieważne czy jesz je z cukrem, ze śmietaną, czy z mięsnym sosem. Kluczem do udanych placków ziemniaczanych jest ta metoda

Brak pomysłu na obiad? Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł. To znakomite danie nie wymaga ani dużych nakładów czasu, ani wielu składników. Na dodatek nie trzeba być również profesjonalną kucharką, by poradzić sobie z tym przepisem. Sycący obiad z ziemniaków przygotujesz w pół godziny.

Trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia placków ziemniaczanych. Niezależnie od tego, czy wolimy je w wersji słodkiej, czy wytrawnej, goszczą one niezwykle często na polskich stołach. To, za co je cenimy, to przede wszystkim uniwersalność i prostota. W końcu można jeść je na wiele sposobów, a na dodatek ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Warto jednak pamiętać o metodzie, która sprawi, że każdy placuszek będzie nieziemsko chrupiący i przepyszny. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • pół białej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Chrupiące placki ziemniaczane gotowe w pół godziny. Zrobisz je z łatwością

Ziemniaki obieramy, opłukujemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o małych oczkach. Gdy ziemniaczana masa będzie gotowa, dodajemy do niej kilka szczypt soli i odstawiamy na bok pod ściereczką, by warzywa puściły wodę. Po około 10 minutach odsączamy ziemniaki z pomocą gazy lub sitka o małych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy równie drobno startą cebulę, jajko i mąkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz opcjonalnie pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Warto wlać go nieco więcej, by placki nie przywierały do dna. Każdego placka smażymy kilka minut z każdej strony. Podczas wylewania ciasta na gorący tłuszcz warto pamiętać, by nie tworzyć grubej warstwy. Im cieńsze placki, tym lepsze i bardziej chrupiące. Najlepszym trikiem do uzyskania idealnie chrupkich placków ziemniaczanych jest rozsmarowanie ciasta łyżką po patelni. Ostrożnie przekładamy gotowe placki na talerz i możemy zacząć ucztę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.