• Link został skopiowany

Idealny obiad na upały to esencja kolorów i smaków. Chłodnik litewski w tym wydaniu nie ma sobie równych

Chłodnik litewski to przepis na idealny obiad w upalne dni. Zupa przygotowana z sezonowych warzyw to esencja smaków, kolorów i jednocześnie spory zastrzyk witamin. Taki duet gości w tradycyjnej kuchni od dawna, jednak nasza wersja nie ma sobie równych. Jest lekki, ma intensywny kolor no i ten obłędny smak!
Chłodnik z botwiny
Fot. Shutterstock, msnobody

W domowym, letnim menu znajdziemy wiele smacznych kąsków, kolorów i solidnej porcji warzyw. Nic nie może się jednak równać z aromatyczną zupą podaną na zimno jaką jest chłodnik litewski. To obłędne i jednocześnie zjawiskowe połączenie to o dziwo nic trudnego - kluczowe są jednak świeże warzywa, zioła i dodatki, reszta dosłownie robi się sama! 

Chłodnik litewski - kultowa zupa idealna na upalne dni 

Co przygotować na obiad, gdy z nieba leje się żar, żołądek się kurczy, a my marzymy o orzeźwieniu i smacznym daniu w jednym? Odpowiedź jest prosta - to idealna pora na chłodnik litewski! Lekka, esencjonalna i kolorowa zupa to połączenie nabiału, sezonowych warzyw i ciekawych dodatków. Porcja łagodzi apetyt, ale jednocześnie nie powoduje ociężałego brzucha. Po takim daniu drzemka nie jest potrzebna! 

Przepis jest banalnie prosty, jednak warto pamiętać o kilku złotych zasadach. Jedną z nich jest skład - powinien być świeży, dobry jakościowo no i oczywiście sezonowy. Chłodnik litewski, jaki znamy z babcinych obiadów to przede wszystkim botwina, rzodkiewki, ogórki, ogórki, hojna porcja koperku no i nabiał, który jest w tym przypadku bazą. Najlepiej postawić na mix trzech specjałów - maślanki, zsiadłego mleka i jogurtu greckiego - wówczas chłodnik będzie idealnie gesty i przepyszny!

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Idealny na lato, kolorowy chłodnik litewski - przepis ze sporą porcją warzyw 

Składniki: 

  • 2 pęczki botwinki,
  • 7 ogórków gruntowych,
  • ok. 15 sztuk rzodkiewki,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 250 g maślanki,
  • 250 g zsiadłego mleka (można zastąpić maślanką),
  • 450 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 8 listków mięty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 20 g octu jabłkowego, 
  • do podania: ugotowane jajka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki odetnij od łodyg, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie osobno pokrój łodygi, a osobno liście botwinki.
  2. Teraz kolej na wrzucenie buraków wraz z łodygami do garnka - buraki zalej wodą dopraw solą i gotuj na średniej mocy przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj posiekane liście botwiny. Gotuj kolejne dwie minuty.
  3. Gdy botwinka ładnie się ugotuje, ściągnij garnek z palnika. Do buraków dodaj teraz przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pozostaw do przestygnięcia. 
  4. W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa - ogórki, rzodkiewki dokładnie umyj, osusz wraz ze wszystkimi ziołami, drobno posiekaj i przełóż do miski. 
  5. W dużym garnku połącz maślankę, zsiadłe mleko i jogurt. Całość dokładnie zamieszaj, dodaj pokrojone zioła, warzywa i wcześniej przygotowaną bazę z botwiny. 
  6. Chłodnik litewski dopraw solą, grubo mielonym pieprzem. Danie przełóż do lodówki na dwie godziny leżakowania. 
  7. Gotowy chłodnik serwuj z ugotowanymi i przeciętymi na pół jajami oraz chlustem oliwy. Smacznego!
Więcej o: