W domowym, letnim menu znajdziemy wiele smacznych kąsków, kolorów i solidnej porcji warzyw. Nic nie może się jednak równać z aromatyczną zupą podaną na zimno jaką jest chłodnik litewski. To obłędne i jednocześnie zjawiskowe połączenie to o dziwo nic trudnego - kluczowe są jednak świeże warzywa, zioła i dodatki, reszta dosłownie robi się sama!
Chłodnik litewski - kultowa zupa idealna na upalne dni
Co przygotować na obiad, gdy z nieba leje się żar, żołądek się kurczy, a my marzymy o orzeźwieniu i smacznym daniu w jednym? Odpowiedź jest prosta - to idealna pora na chłodnik litewski! Lekka, esencjonalna i kolorowa zupa to połączenie nabiału, sezonowych warzyw i ciekawych dodatków. Porcja łagodzi apetyt, ale jednocześnie nie powoduje ociężałego brzucha. Po takim daniu drzemka nie jest potrzebna!
Przepis jest banalnie prosty, jednak warto pamiętać o kilku złotych zasadach. Jedną z nich jest skład - powinien być świeży, dobry jakościowo no i oczywiście sezonowy. Chłodnik litewski, jaki znamy z babcinych obiadów to przede wszystkim botwina, rzodkiewki, ogórki, ogórki, hojna porcja koperku no i nabiał, który jest w tym przypadku bazą. Najlepiej postawić na mix trzech specjałów - maślanki, zsiadłego mleka i jogurtu greckiego - wówczas chłodnik będzie idealnie gesty i przepyszny!
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Idealny na lato, kolorowy chłodnik litewski - przepis ze sporą porcją warzyw
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- 7 ogórków gruntowych,
- ok. 15 sztuk rzodkiewki,
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka szczypiorku,
- 250 g maślanki,
- 250 g zsiadłego mleka (można zastąpić maślanką),
- 450 g gęstego jogurtu greckiego,
- 8 listków mięty,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- 20 g octu jabłkowego,
- do podania: ugotowane jajka.
Sposób przygotowania:
- Buraki odetnij od łodyg, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie osobno pokrój łodygi, a osobno liście botwinki.
- Teraz kolej na wrzucenie buraków wraz z łodygami do garnka - buraki zalej wodą dopraw solą i gotuj na średniej mocy przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj posiekane liście botwiny. Gotuj kolejne dwie minuty.
- Gdy botwinka ładnie się ugotuje, ściągnij garnek z palnika. Do buraków dodaj teraz przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pozostaw do przestygnięcia.
- W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa - ogórki, rzodkiewki dokładnie umyj, osusz wraz ze wszystkimi ziołami, drobno posiekaj i przełóż do miski.
- W dużym garnku połącz maślankę, zsiadłe mleko i jogurt. Całość dokładnie zamieszaj, dodaj pokrojone zioła, warzywa i wcześniej przygotowaną bazę z botwiny.
- Chłodnik litewski dopraw solą, grubo mielonym pieprzem. Danie przełóż do lodówki na dwie godziny leżakowania.
- Gotowy chłodnik serwuj z ugotowanymi i przeciętymi na pół jajami oraz chlustem oliwy. Smacznego!