Taki deser to idealny pomysł na lato. Wychodzi delikatny i kremowy, a zrobisz go w mgnieniu oka

Lato to idealna pora na przyrządzenie sernika na zimno z truskawkami. Jego smak i konsystencja są wyjątkowe i sprawdzają się w różnych sytuacjach. Takie lekkie ciasto można przygotować w bardzo prosty sposób.

Jak przyrządzić sernik na zimno o fenomenalnym smaku? Wystarczy połączyć składniki, wstawić masę do lodówki i przygotować owocowy mus. Ciasto w takim wydaniu będzie wyjątkowe i zachwyci każdego, kto po nie sięgnie. Nie zapomnij o kilku dodatkach, które dodadzą mu charakteru.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Sernik na zimno z truskawkami. Te składniki wystarczą do przyrządzenia idealnego deseru

Składniki:

  • pół kilograma truskawek,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • kilogram twarogu sernikowego,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dwa opakowania galaretki brzoskwiniowej,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • liście mięty,
  • tabliczka białej czekolady.

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Wystarczy połączyć składniki

Przygotowanie:

  1. W formie, w której będzie przygotowywane ciasto, ułóż biszkopty. Powinny wypełnić całe dno formy.
  2. Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i zmiksuj z około dwiema łyżkami cukru pudru. Gotowy mus wstaw do lodówki.
  3. Następnie ubij śmietankę kremówkę. W garnku zagotuj dwie szklanki wody i rozpuść w niej galaretki brzoskwiniowe. Pozostaw je do ostygnięcia. 
  4. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i z opakowaniem cukru waniliowego. Powoli dalej miksując na najmniejszych obrotach wlewaj do twarogu przestudzoną galaretkę. Następnie wmieszaj w masę drewnianą łyżką ubitą śmietankę kremówkę.
  5. Masę serową rozlej na warstwie biszkoptów. Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Podawaj polany przygotowanym wcześniej musem truskawkowym.

Sernik na zimno powinno stężeć po kilku godzinach od umieszczenia go w lodówce. Gotowe ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi liśćmi mięty i startą białą czekoladą. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: