-
Haps
-
Jak przygotować
- Sernik na zimno to idealny pomysł na lato. Zrób go w ten sposób, a wyjdzie wyjątkowo lekki
Taki deser to idealny pomysł na lato. Wychodzi delikatny i kremowy, a zrobisz go w mgnieniu oka
Lato to idealna pora na przyrządzenie sernika na zimno z truskawkami. Jego smak i konsystencja są wyjątkowe i sprawdzają się w różnych sytuacjach. Takie lekkie ciasto można przygotować w bardzo prosty sposób.
Jak przyrządzić sernik na zimno o fenomenalnym smaku? Wystarczy połączyć składniki, wstawić masę do lodówki i przygotować owocowy mus. Ciasto w takim wydaniu będzie wyjątkowe i zachwyci każdego, kto po nie sięgnie. Nie zapomnij o kilku dodatkach, które dodadzą mu charakteru.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Sernik na zimno z truskawkami. Te składniki wystarczą do przyrządzenia idealnego deseru
Składniki:
- pół kilograma truskawek,
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- kilogram twarogu sernikowego,
- pół szklanki cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- dwa opakowania galaretki brzoskwiniowej,
- szklanka śmietanki kremówki,
- liście mięty,
- tabliczka białej czekolady.
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Wystarczy połączyć składniki
Przygotowanie:
- W formie, w której będzie przygotowywane ciasto, ułóż biszkopty. Powinny wypełnić całe dno formy.
- Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i zmiksuj z około dwiema łyżkami cukru pudru. Gotowy mus wstaw do lodówki.
- Następnie ubij śmietankę kremówkę. W garnku zagotuj dwie szklanki wody i rozpuść w niej galaretki brzoskwiniowe. Pozostaw je do ostygnięcia.
- Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i z opakowaniem cukru waniliowego. Powoli dalej miksując na najmniejszych obrotach wlewaj do twarogu przestudzoną galaretkę. Następnie wmieszaj w masę drewnianą łyżką ubitą śmietankę kremówkę.
- Masę serową rozlej na warstwie biszkoptów. Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Podawaj polany przygotowanym wcześniej musem truskawkowym.
Sernik na zimno powinno stężeć po kilku godzinach od umieszczenia go w lodówce. Gotowe ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi liśćmi mięty i startą białą czekoladą. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl