Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem tortów lub robisz to tylko raz na jakiś czas, możesz nie mieć zbyt dużej wprawy. Nie przeszkadza to jednak w tym, by szybko i łatwo stworzyć najlepszy krem do tortów. Zrobisz go w około 5 minut, a potrzebne składniki prawdopodobnie masz już w kuchni. Ten krem fantastycznie sprawdzi się nie tylko do dopełnienia tortu, lecz także do przekładania ulubionych ciast oraz nadziewania rogalików.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do przygotowania kremu, który zawsze wychodzi, potrzebujesz tylko trzech podstawowych składników. Wszystkie możesz mieć już w kuchni. Pamiętaj, że krem śmietankowy możesz dowolnie modyfikować według upodobań. Dodaj do niego barwniki, jeśli chcesz, by miał inny odcień. Możesz dołożyć do niego ulubiony aromat, kakao, a nawet startą skórkę z owoców. Bazę przygotowuje się zawsze tak samo, a ewentualne dodatki dodajemy na sam koniec miksowania.
Składniki:
Schłodzony serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder umieść w misie miksera. Zacznij ubijać masę, rozpoczynając od niewielkich obrotów urządzenia, by na początku wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gdy masa stanie się bardziej jednolita, zacznij zwiększać obroty, żeby dokładnie ubić krem. Po kilku minutach powstanie puszysta, zwarta oraz stabilna masa, która doskonale sprawdzi się do przekładania ciast oraz tortów.
Krem śmietankowy jest szybki i łatwy w przygotowaniu, lecz żeby się udał, trzeba pamiętać o kilku wskazówkach. Najważniejsza polega na tym, by ubijana śmietana oraz serek mascarpone były naprawdę bardzo dobrze schłodzone. To podstawa, dzięki której krem lepiej się ubije i nabierze odpowiedniej struktury. Nie możemy też zdecydować się na pierwszą lepszą śmietanę. Powinien to być produkt, który zawiera co najmniej 30% tłuszczu. To właśnie ten czynnik sprawia, że po ubiciu krem jest stabilny i sztywny, a przy tym puszysty.