Lody bananowe to idealna przekąska na lato. Zrób je w domu i ciesz się naturalnym smakiem

Gdy za oknem żar i upalne słońce, nie ma nic lepszego niż domowej roboty loty! Te przygotowane z bananów nie mają sobie równych - smakują obłędnie i niemal rozpływają się w ustach. Bez obaw to nic trudnego - wystarczą trzy składniki, odrobina chęci i gotowe! Co najważniejsze są tanie, jedwabiście kremowe i o niebo lepsze niż te ze sklepu z chemicznym posmakiem owoców.

Pogoda nas rozpieszcza, jednak długotrwałe upały potrafią także zmęczyć! Wówczas w kuchni królują lekkie, orzeźwiające potrawy i przekąski. Jednym z topowych deserów, które można sobie zaserwować, są oczywiście lody, a te domowej roboty smakują niebiańsko! Wystarczy ulubiony owoc, odrobina nabiału i gotowe! 

Lody bananowe to wakacyjna rozkosz za grosze 

Nie ma nic lepszego na orzeźwienie w upalne dni jak solidna porcja ulubionych lodów. Jeśli jednak nadal wolisz kupować drogie pudełka w sklepie, pora na zmiany! Domowej roboty, lodowy deser to przysłowiowa bułka z masłem - obejdzie się bez specjalnych maszynek, wyszukanych produktów i godzin spędzonych na rozszyfrowaniu przepisu. Z naszą recepturą pójdzie jak z płatka, a jest smacznie, zdrowo i ekonomicznie! 

Bananowe lody własnej roboty to niemalże idealna propozycja, której z pewności nie oprze się żaden z domowników czy gości. Dzięki sprytnej i smacznej recepturze na długo zapomnisz o tych sklepowych, czy z pobliskiej cukierni. Wszystko za sprawą tradycyjnej metody, która gwarantuje najlepszą jakość, kremowy efekt i oczywiście zero konserwantów! Taka porcja to nie tylko samo zdrowie, ale i niebywała uciecha dla podniebienia! Nie ma co odkładać tego w nieskończoność - łap za trzy składniki i do dzieła. 

Zobacz wideo Przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe

Przepis na lody bananowe - smaczne, zdrowe i idealnie kremowe

Składniki: 

  • trzy dojrzałe banany,
  • kilka łyżek śmietany 30 proc. 
  • dodatkowo kawałki czekolady, cynamon, wiórki kokosowe, orzechy lub inne ulubione owoce. 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce obierz i pokrój w plasterki. Banany przełóż do pudełka lub folii i włóż do zamrażalki. Po kilku godzinach wyciągnij je i przełóż do wysokiego naczynia. 
  2. Dodaj śmietankę i optymalnie czekoladę pokrojoną na kawałki, wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy lub np. drobne kawałki truskawek. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania kremowej masy. 
  3. Tak przygotowane lody są gotowe do podania - świetnie się sprawdzą w rożkach, wafelkach lub serwowane w pucharkach. Smacznego!
  4. Wskazówka - powyższa forma podania jest klasykiem, warto jednak podać lody bananowe z innymi smakami, polewą czekoladową, jako dodatek do ciast lub naleśników, lub np. w formie pięknie udekorowanego deseru. Wówczas przydadzą się kolorowe owoce, listki mięty, ulubiona polewa czy bita śmietana - efekt wow jest gwarantowany!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.