Wegetariański pasztet z popularnego warzywa. Zagorzali mięsożercy będą błagać cię o przepis i dokładkę

Pasztet bez mięsa? To jak najbardziej możliwe. Wystarczy odrobina kreatywności i bukiet warzyw, by wyczarować doskonałe smarowidło na kanapkę. Pasztet z cukinii będzie nie tylko doskonałym zamiennikiem jego mięsnej wersji, ale dodatkowym źródłem błonnika i cennych minerałów. Wystarczy spróbować go raz, by zupełnie stracić głowę dla tego smaku.

Wegetariańskie przepisy stają się coraz popularniejsze w wielu polskich domach, a warzywne alternatywy dla mięsa potrafią swoim smakiem zdeklasować tradycyjne przekąski. Doskonałym czasem na eksperymenty w tym kierunku jest właśnie lato, gdy sezon na najróżniejsze warzywa jest rozwinięty w pełni. Nie ma więc na co czekać, i jeszcze w te wakacje wypróbuj ten banalny przepis na pasztet z cukinii. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 750 g cukinii,
  • 3 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 jajka,
  • 130 g suchej kaszy manny,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy.

Pasztet z cukinii to prawdziwy hit. Żaden inny nie będzie ci już smakować

Przygotowanie wegetariańskiego pasztetu warto zacząć od umycia i starcia cukinii. Ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Cukiniową "papkę" solimy i odstawiamy, by warzywo puściło wodę. Po około 15 minutach odsączamy startą cukinię przez gazę. Na tarce ścieramy także marchewkę i dodajemy do odcedzonego miąższu cukinii. Następnie obieramy cebulę, siekamy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy ta lekko przestygnie, dodajemy ją do pozostałych warzyw. Do masy dodajemy jeszcze 80 ml oleju oraz kaszę mannę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy do pasztetowej masy jajka i przyprawy.

"Ciasto" na wegetariański pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Jeśli nie posiadamy papieru, możemy śmiało posmarować wnętrze formy masłem i oprószyć bułką tartą. Pasztet z cukinii pieczemy co najmniej godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić stan pasztetu suchym patyczkiem. Przed podaniem wege pasztet należy ostudzić, a dopiero następnie kroić i układać na kanapki. Będzie smakował wyśmienicie i z pewnością przypadnie do gustu także mięsożercom. Smacznego!

Więcej o: