Wegetariańskie przepisy stają się coraz popularniejsze w wielu polskich domach, a warzywne alternatywy dla mięsa potrafią swoim smakiem zdeklasować tradycyjne przekąski. Doskonałym czasem na eksperymenty w tym kierunku jest właśnie lato, gdy sezon na najróżniejsze warzywa jest rozwinięty w pełni. Nie ma więc na co czekać, i jeszcze w te wakacje wypróbuj ten banalny przepis na pasztet z cukinii. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie wegetariańskiego pasztetu warto zacząć od umycia i starcia cukinii. Ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Cukiniową "papkę" solimy i odstawiamy, by warzywo puściło wodę. Po około 15 minutach odsączamy startą cukinię przez gazę. Na tarce ścieramy także marchewkę i dodajemy do odcedzonego miąższu cukinii. Następnie obieramy cebulę, siekamy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy ta lekko przestygnie, dodajemy ją do pozostałych warzyw. Do masy dodajemy jeszcze 80 ml oleju oraz kaszę mannę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy do pasztetowej masy jajka i przyprawy.
"Ciasto" na wegetariański pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Jeśli nie posiadamy papieru, możemy śmiało posmarować wnętrze formy masłem i oprószyć bułką tartą. Pasztet z cukinii pieczemy co najmniej godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić stan pasztetu suchym patyczkiem. Przed podaniem wege pasztet należy ostudzić, a dopiero następnie kroić i układać na kanapki. Będzie smakował wyśmienicie i z pewnością przypadnie do gustu także mięsożercom. Smacznego!