Czeski placek, który bije na głowę wszystkie wypieki. Ta masa to wybór niewielu cukierników

Ciasta to świetny wybór, gdy pragniemy zjeść coś słodkiego. Jednak te najbardziej nam znane mogą się przejeść. Wtedy najlepiej wybrać przepis, który nie jest przez nas tak często wykorzystywany. By nie martwić się wyborem, ułatwimy ci go. Aby zjeść coś wyjątkowego, proponujemy wykorzystać tę recepturę. Jest prosta, a smak obłędny.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Miodownik to ciasto, które wielu osobom może kojarzyć się z okresem zimowym i świętami. Jednak jest ono również odpowiednie na inne, cieplejsze dni. Wykonuje się je w prosty sposób, a dodatkowo nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Lista składników także jest okrojona, a to oznacza, że można je wykonać w szybki sposób. Jeśli jesteś fanem kruchego ciasta i słodkiej masy to jest to przepis, który musisz wykonać. By wypiek zdobył dodatkowy smak, możesz ułożyć na nim bakalie lub oblać go polewą czekoladową.

Przepis na czeski placek na miodzie

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki,
  • 125 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • jajko,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany.

Składniki na krem

  • 1 l mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 250 g masła.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem ciasta. Jeśli jest taka potrzeba miód umieść w rondelku i delikatnie go rozpuść, by powstała lejąca konsystencja, następnie pozostaw do ostudzenia.
  2. Do miski wbij jajko i utrzyj je z cukrem. Mąkę przesiej przez sitko wraz z sodą oczyszczoną, delikatnie zamieszaj. Do suchych składników wlej miód, śmietanę, a także mieszankę jajka z cukrem. Całość dokładnie wyrób i zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Ciasto podziel na trzy równe części. Przygotowaną blaszkę wysmaruj niewielką ilością tłuszczu. Każdy placek rozwałkuj na wielkość odpowiadającą blaszki. Każdego placka piecz oddzielnie w temperaturze 170°C przez około 15-20 minut. W tym czasie powinien się zarumienić.
  4. Podczas gdy placki się pieką, przygotuj krem. Do garnuszka przelej mleko, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, dodaj kaszę mannę. Całość gotuj na małym ogniu przez następne 20 minut, co jakiś czas mieszaj, by składniki się nie przypaliły. Pod koniec gotowania dodaj cukier puder i dokładnie zamieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  5. Do dużej miski wrzuć podzielone na mniejsze kawałki masło i zacznij je ucierać z mieszanką kaszy manny.
  6. Każdy placek przekładaj powstałym kremem. Ostatnia warstwa powinna być wysmarowana masą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.