Koniec z obiadową nudą! Przepis na letnią zupę jarzynową z tym babcinym dodatkiem nie ma sobie równych

W domowym, wakacyjnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych smaków i sezonowych produktów. Przepis na zupę jarzynową to esencja kolorów, aromatów, a także idealny pod każdym względem duet. Klasyczną recepturę warto jednak nieco podrasować. Pomoże w tym jeden szczegół, który uzyskamy jedynie z mąki, jajek i soli.

Zupy w tradycyjnej, polskiej kuchni zajmują szczególne miejsce, a te z sezonowych warzyw niemalże podium smaku. Bezkonkurencyjnym numerem jeden jest klasyczna jarzynowa - warto jednak nieco ją podrasować i przygotować po babcinemu - patent z lanym ciastem sprawdzi się w tej roli niemalże idealnie.

Taka jarzynowa to babciny skarb - przepis z sekretnym dodatkiem 

Zupa jarzynowa to jedno z kultowych dań polskiej kuchni. Smak bulionu z dodatkiem kolorowych warzyw jest niezastąpionym pomysłem na obiad. Niestety często zdarza się, że klasyka wychodzi mdła, nudna i pozbawiona konkretnego smaku. Wówczas warto zmienić kilka zasad, a szczególnie listę składników i postawić na oryginalne i jednocześnie swojskie dodatki. Lane ciasto sprawdzi się w tej roli doskonale, podobnie jak hojna porcja koperku, kolorowe jarzyny czy np. babcina zasmażka

Danie można przygotować na wiele smacznych sposobów, jednak najłatwiejszym będzie ten bazujący na rosole lub warzywnym bulionie. To także recepta na swojski, obłędny smak, z którym na próżno konkurować! Warto zatem postawić na esencjonalny początek, podobnie jak świeże, pełne witamin warzywa takie jak: marchew, fasolka szparagowa, por, ziemniaki, brukselka czy kalafior. Na koniec wystarczy jarzynową wzbogacić o banalnie proste lane kluchy, zabielić i gotowe! 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na zupę jarzynową z babcinymi kluseczkami 

Składniki: 

  • 2,5 litra rosołu lub warzywnego bulionu,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • kalarepa,
  • 1/2 kalafiora,
  • 1/2 brokuła,
  • 1/2 pora,
  • 2 ziemniaki,
  • 100 g zielonego groszku,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • 1/2 pęczka lubczyku,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • 1/2 koperku,
  • oliwa lub masło klarowane,
  • śmietana do zabielania,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • listek laurowy,
  • sól, pieprz świeżo zmielony.

Na lane ciasto:

  • 2 jaja,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Marchewki, ziemniaki, por, pietruszkę, selera, kalarepę obierz i pokrój w drobną w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę lub masło klarowane i wrzuć przygotowane warzywa. Całość duś często mieszając, a po około pięciu minutach zalej składniki rosołem lub warzywnym bulionem. 
  3. Do zupy dodaj ziele angielskie, sól i liść laurowy. Całość gotuj przez 10 minut. 
  4. Po tym czasie pora na dodanie różyczek kalafiora i brokuła, posiekany lubczyk. 
  5. Gdy kalafior i brokuł będą miękkie wsyp groszek i fasolkę. 
  6. Dodaj posiekaną natkę i koperek. Całość doprawiamy do smaku i ewentualnie hartujemy śmietanką. 
  7. Na koniec nasze lane ciasto - w garnuszku rozmąć jaja z odrobiną soli, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj trzepaczką, by powstało gładkie, jednolite ciasto. Teraz wystarczy, że je wlejesz cieniutkim strumieniem do "pyrkającej" zupy i gotowe! Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.