Jak zrobić obiad z letnich warzyw? Jedna przyprawa będzie kluczowa podczas przyrządzania tego dania

Jak przyrządzić danie z sezonowych warzyw, które będzie miało wyjątkowy smak i zniknie z talerzy w mgnieniu oka? Wystarczy połączyć paprykę, cukinię, pomidory i dodać do nich kilka specjalnych przypraw.

Sierpień to idealny czas na przyrządzenie obiadu z sezonowych warzyw. Przedstawiamy przepis, z którym można przyrządzić przepyszne danie z papryki, pomidorów i cukinii. O czym warto pamiętać podczas przyrządzania dania? Potrawa będzie miała doskonały smak i będzie wyglądała idealnie, jeśli połączy się paprykę i cukinię w różnych kolorach. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na pyszny obiad. Te składniki wystarczą do przyrządzenia wyśmienitego dania

Aby przyrządzić danie z papryki o wyjątkowym smaku, warto dodać do niego przyprawy takie jak pieprz cayenne, słodką paprykę oraz odrobinę miodu. Dodatkowo można użyć kilku ząbków czosnku.

Składniki:

  • cztery papryki,
  • cztery dojrzałe pomidory,
  • dwie średniej wielkości cukinie,
  • dwie białe cebule,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka płynnego miodu,
  • olej roślinny.

Danie można podawać od razu albo zapasteryzować w słoikach

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie paprykę, cukinię i pomidory. Paprykę, pomidory i cukinię pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. Zeszklij cebulę na oleju w dużym garnku. Dodaj do niej pokrojone wcześniej warzywa. Wymieszaj dokładnie całość i duś wszystko przez około piętnaście minut co jakiś czas mieszając.
  3. Pod koniec dopraw leczo pieprzem cayenne, słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę miodu i ponownie wymieszaj całość.
  4. Gotowe leczo można przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Smacznego!

Leczo w słoikach będzie świetnym pomysłem na smaczny obiad zimą. Można je serwować z pieczywem, z gotowanymi ziemniakami i z dodatkiem świeżych liści bazylii. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.