Sierpień to idealny czas na przyrządzenie obiadu z sezonowych warzyw. Przedstawiamy przepis, z którym można przyrządzić przepyszne danie z papryki, pomidorów i cukinii. O czym warto pamiętać podczas przyrządzania dania? Potrawa będzie miała doskonały smak i będzie wyglądała idealnie, jeśli połączy się paprykę i cukinię w różnych kolorach.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na pyszny obiad. Te składniki wystarczą do przyrządzenia wyśmienitego dania
Aby przyrządzić danie z papryki o wyjątkowym smaku, warto dodać do niego przyprawy takie jak pieprz cayenne, słodką paprykę oraz odrobinę miodu. Dodatkowo można użyć kilku ząbków czosnku.
Składniki:
- cztery papryki,
- cztery dojrzałe pomidory,
- dwie średniej wielkości cukinie,
- dwie białe cebule,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól i pieprz,
- łyżeczka płynnego miodu,
- olej roślinny.
Danie można podawać od razu albo zapasteryzować w słoikach
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie paprykę, cukinię i pomidory. Paprykę, pomidory i cukinię pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- Zeszklij cebulę na oleju w dużym garnku. Dodaj do niej pokrojone wcześniej warzywa. Wymieszaj dokładnie całość i duś wszystko przez około piętnaście minut co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec dopraw leczo pieprzem cayenne, słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę miodu i ponownie wymieszaj całość.
- Gotowe leczo można przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Smacznego!
Leczo w słoikach będzie świetnym pomysłem na smaczny obiad zimą. Można je serwować z pieczywem, z gotowanymi ziemniakami i z dodatkiem świeżych liści bazylii. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl