Delikatne i puszyste jak chmurka racuchy z jogurtu greckiego. Posyp je cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami

Brak ci pomysłu na słodkie śniadanie? Zapomnij o naleśnikach i drożdżówkach. Racuchy na bazie jogurtu greckiego biją inne przysmaki na głowę. Zrobisz je w mniej niż pół godziny, a dzień zaczniesz z uśmiechem na twarzy. W końcu taki smak ucieszy każdego łasucha.

Lato to idealny czas na lekkie przekąski i śniadania. W końcu nie ma to jak zacząć dzień od czegoś pysznego. Delikatne i puszyste racuchy na jogurcie greckim to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy preferują słodkie smaki. Wystarczy dodatek świeżych sezonowych owoców i odrobina cukru pudru, by dopieścić to znakomite danie. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Składniki:

  • 250 g jogurtu typu greckiego,
  • 3 duże jajka,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji,
  • świeże owoce do dekoracji.

Racuchy z jogurtu greckiego. Będą niewiarygodnie puszyste i smaczne

Przygotowanie ciasta do racuchów zaczynamy od utarcia jajek z cukrem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Powinniśmy utrzymać gęstą, jasną masę przypominającą kogel-mogel. Gdy jajeczny mus będzie gotowy łączymy go z jogurtem greckim i ponownie mieszamy. Można pomóc sobie mikserem, ponieważ masa powinna być dobrze napowietrzona. 

Do ciasta na racuchy wsypujemy przesianą dwukrotnie mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy również szczyptę soli i całość ponownie mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki. Jeśli zaś ciasto na racuchy wyszło za gęste, warto dolać odrobinę mleka lub dodać jogurt, który rozrzedzi masę. 

Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Gdy będzie go za mało, racuchy mogą przywierać do dna. Na bardzo gorący tłuszcz ostrożnie kładziemy po łyżce ciasta i smażymy racuchy partiami po około 3-4 minuty z każdej strony. Powinny być złociste i puszyste. Gdy będą usmażone należy odkładać je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i posypane świeżymi owocami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.