Idealnie sprężyste i cieniutkie naleśniki Ewy Wachowicz. Sukces tkwi w złotych proporcjach i składzie

Przepis na ciasto na naleśniki to przysłowiowa bułka z masłem, jednak receptura w każdym domu nieco się różni. Jeśli marzysz o idealnie cieniutkich, sprężystych i niebywale smacznych placuszkach, postaw na metodę Ewy Wachowicz. Jest niebywale smacznie, ekspresowo i ekonomicznie!

Ciasto na naleśniki to łatwizna i podstawowy przepis, który zna niemal każdy. Jak się jednak okazuje, naleśnik naleśnikowi nierówny - warto zatem postawić na sprawdzoną recepturę Ewy Wachowicz. Wówczas obejdzie się bez kombinowania przy składnikach, odmierzaniu proporcji i smażeniu na próbę. Z tym trikiem placki zawsze wyjdą sprężyste, cienkie i rozpłyną się niemalże w ustach. 

Ewa Wachowicz zdradza przepis na naleśniki idealne

Naleśniki to danie, który lubi niemal każdy. Podane na słodko lub z wytrawnymi dodatkami smakują zawsze obłędnie. Jednak bez względu na preferowaną formę podania kluczowe dla smaku jest odpowiednie przygotowanie ciasta. I to właśnie na tym etapie często pojawiają się pierwsze schody. Wiele osób źle dobiera proporcje, a nawet niepotrzebnie kombinuje przy liście składników. Efekt? Rwące się, nieapetyczne, zbyt grube, twarde ciasto, które w najmniejszym szczególe nie przypomina wykwintnych naleśników z francuskich deserów czy bazy do iście polskich krokietów

Ewa Wachowicz ma na szczęście przepis na naleśniki idealne. Sekret smaku oraz sprężystej, delikatnej i smakowitej struktury tkwi bowiem w złotych proporcjach. Tutaj ważne jest, by odmierzyć zarówno mąkę, mleko, wodę gazowaną, jak i wbić odpowiednią liczbę jaj. Takie placuszki można serwować zarówno z farszami, jak i składnikami wytrawnymi np. ze szpinakiem i serem lub klasycznie w słodkim anturażu - z truskawkami, dżemami, czekoladą czy świeżymi owocami

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na naleśniki Ewy Wachowicz - sprężyste i obłędnie smaczne

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 300 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru (do słodkiej wersji),
  • masło klarowane do smażenia, 
  • do podania - ulubione dodatki słodkie lub słone. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek do miski lub wysokiego naczynia wbij jaja, wsyp cukier, wlej mleko i na koniec dodaj odrobinę soli.
  2. Dodaj mąkę i zacznij miksować masę, tak by pozbyć się wszelakich grudek.
  3. Teraz do naszego ciasta wlej wodę i wymieszaj ciasto na gładką masę.
  4. Odstaw na pół godziny.
  5. Po tym czasie ciasto smaż z obu stron na rumiano, najlepiej na maśle klarowanym.
  6. Naleśniki podawaj z ulubionymi składnikami słodkimi lub słonymi. Smacznego!
Więcej o: