-
Haps
-
Jak przygotować
- Włóż je do słoików, a zimą każdy ci podziękuje. Świeżość letnich warzyw poczujesz nawet w grudniowe przymrozki
Włóż je do słoików, a zimą każdy ci podziękuje. Świeżość letnich warzyw poczujesz nawet w grudniowe przymrozki
Lato charakteryzuje się soczystymi i świeżymi owocami i warzywami. Jemy je prawie codziennie, by się ochłodzić i nawodnić. Na naszych talerzach nie brakuje również sałatek. Aby móc dalej cieszyć się ich smakiem, warto zamknąć je na dłużej. Dzielimy się więc sposobem, jak to zrobić, by zimą poczuć ich najlepszy aromat.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska
Mizeria to jedna z najpopularniejszych sałatek, którą dodaje się do dań obiadowych. Zrobiona ze świeżych ogórków gruntowych smakuje obłędnie i dopełnia każdą potrawę. Za jej smakiem możemy szczególnie tęsknić zimą, kiedy nie ma się takiego dostępu do świeżych warzyw. Okazuje się jednak, że odpowiednio przygotowane ogórki można zachować na dłużej. Jeśli nigdy nie słyszałeś o mizerii zamkniętej w słoiku, to wiele straciłeś. Dzięki tej metodzie ogórki będą świeże nawet do tegorocznej zimy. Wystarczy, że do takich warzyw dodasz śmietanę i uzyskasz pyszną sałatkę.
Przepis na mizerię do słoików
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 2 łyżki soli,
- pęczek koperku,
- 5 łyżek octu 10 proc.,
- 3 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Ogórki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą. By upewnić się, że są one pozbawione nieczystości, możesz do tego użyć szczoteczki.
- Kolejnym krokiem jest wlanie zimnej wody do miski. Wrzuć do niej warzywa i pozostaw je na około 30 minut. Po tym czasie powinny stać się jędrniejsze.
- Gdy podany czas minie przejdź do obrania ogórków. Następnie pokrój je na cienkie plastry tak jak do klasycznej mizerii. Aby ułatwić sobie ich krojenie, możesz do tego użyć obieraczki lub mandoliny.
- Tak przygotowane warzywa wrzuć do czystej miski. Wsyp do nich sól, cukier, a także ocet. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia i odstaw na około 1 godzinę.
- W tym czasie koperek dokładnie przemyj i osusz. Posiekaj go również na drobno i dołóż do warzyw.
- Teraz czas na przygotowanie słoików. Każde naczynie dokładnie przemyj, wyparz i osusz. Upewnij się także, że posiadasz do nich pasujące wieczka.
- Ogórki ponownie przemieszaj i przenieś je do słoików. Powstały płyn również możesz przelać do naczyń. Gdy wszystko będzie gotowe słoiki ustaw w garnku, którego dno wyłożone jest czystymi ścierkami. Wlej do niego wodę, do 3/4 wysokości naczyń i ustaw na średnim ogniu. Pasteryzuj przez około 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl