• Link został skopiowany

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach idealne na lato. Miłośnicy czekolady odlecą do nieba

Ciasto bez pieczenia to rewelacyjna przekąska na lato. Jest o wiele lżejsza od ciast pieczonych w piekarniku, a na dodatek smakuje doskonale. Po prostu rozpływa się w ustach. Jak zrobić ciasto na herbatnikach bez pieczenia? Podpowiadamy.
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach idealne na lato (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pexels-nestor-cortez

Ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem to obłędnie pyszny deser. Nie brakuje tu również czekolady, więc miłośnicy słodyczy będą w niebie. I choć na tego typu ciasto trzeba poświęcić trochę czasu, to zdecydowanie warto.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach - przepis. Czekoladowe, kremowe i po prostu pyszne 

Choć lista składników jest długa, to zdecydowanie warto przygotować to ciasto. Nie trzeba go piec, a podane prosto z lodówki jest obłędnie pyszne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki na czekoladowy spód: 

  • 150 g herbatników, 
  • 20 g kakao, 
  • 100 g masła. 

Składniki na masę: 

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc., 
  • 250 g masy kajmakowej, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • cukier puder (do smaku). 

Składniki na polewę czekoladową: 

  • 50 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g mlecznej czekolady, 
  • 50 g masła, 
  • 50 ml słodkiej śmietany, 
  • 30 g płatków migdałów lub wiórki kokosowe. 

Ciasto bez pieczenia idealne na lato. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozgnieć wałkiem. Wymieszaj kakao z roztopionym masłem. 
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę z herbatników, a następnie dociśnij ją. Wstaw tortownicę do lodówki. 
  3. Zmiksuj serek mascarpone z masą kajmakową.  
  4. W misce ubij na sztywno śmietanę. Powoli połącz ją mikserem z masą serowo-kajmakową. Dodaj cukier puder, by była słodsza.  
  5. Rozpuść żelatynę i dodaj do niej kilka łyżek masy, a następnie wymieszaj. Dodaj do pozostałej części masy i miksuj. 
  6. Wyłóż ją w tortownicy i odstaw do lodówki, aby stężała. W lodówce powinna znajdować się przez kilka godzin. 
  7. Czekoladę mleczną i gorzką roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. 
  8. Następnie połącz składniki ze śmietaną i odstaw, aby stężała i wystygła. 
  9. Gdy będzie gotowa, polej nią ciasto i odstaw do lodówki.  
  10. Udekoruj płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Więcej o: