Ciasto bez pieczenia z mascarpone i kajmakiem to obłędnie pyszny deser. Nie brakuje tu również czekolady, więc miłośnicy słodyczy będą w niebie. I choć na tego typu ciasto trzeba poświęcić trochę czasu, to zdecydowanie warto.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach - przepis. Czekoladowe, kremowe i po prostu pyszne
Choć lista składników jest długa, to zdecydowanie warto przygotować to ciasto. Nie trzeba go piec, a podane prosto z lodówki jest obłędnie pyszne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na czekoladowy spód:
- 150 g herbatników,
- 20 g kakao,
- 100 g masła.
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- 250 g masy kajmakowej,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- cukier puder (do smaku).
Składniki na polewę czekoladową:
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g masła,
- 50 ml słodkiej śmietany,
- 30 g płatków migdałów lub wiórki kokosowe.
Ciasto bez pieczenia idealne na lato. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozgnieć wałkiem. Wymieszaj kakao z roztopionym masłem.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę z herbatników, a następnie dociśnij ją. Wstaw tortownicę do lodówki.
- Zmiksuj serek mascarpone z masą kajmakową.
- W misce ubij na sztywno śmietanę. Powoli połącz ją mikserem z masą serowo-kajmakową. Dodaj cukier puder, by była słodsza.
- Rozpuść żelatynę i dodaj do niej kilka łyżek masy, a następnie wymieszaj. Dodaj do pozostałej części masy i miksuj.
- Wyłóż ją w tortownicy i odstaw do lodówki, aby stężała. W lodówce powinna znajdować się przez kilka godzin.
- Czekoladę mleczną i gorzką roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.
- Następnie połącz składniki ze śmietaną i odstaw, aby stężała i wystygła.
- Gdy będzie gotowa, polej nią ciasto i odstaw do lodówki.
- Udekoruj płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.