Obiad na upalne dni z kilku składników. Nie spodziewasz się, z czego można zrobić chłodnik

Tradycyjny chłodnik to znane i lubiane danie. I choć wydawać by się mogło, że botwina jest nieodłącznym elementem tej potrawy, to nic bardziej mylnego. Ten chłodnik z kilku składników nie zawiera botwiny, ale kubki smakowe po prostu eksplodują.

Chłodnik to symbol lata. Danie, które świetnie smakuje, gdy z nieba leje się żar. Doskonale ochładza, a na dodatek pobudza nasz apetyt. Można podać go m.in. z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Jak zatem przygotować ten oryginalny chłodnik? Nie może zabraknąć awokado.  

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Obiad na upalne dni. Przepis na chłodnik z ogórkiem i awokado 

Chłodnik z ogórka i awokado to nowoczesny klasyk, a na dodatek doskonała propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na letni obiad. Gdy jest ciepło, nie mamy ochoty na jedzenie, jednak na tę propozycję skusi się każdy. Zdradzamy sposób na to, co zrobić, by ten oryginalny chłodnik smakował obłędnie. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.  

Składniki: 

  • 2 dojrzałe awokado, 
  • ogórek zielony, 
  • pół cebuli, 
  • 500 g jogurtu greckiego, 
  • pół pęczka koperku, 
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • sól i pieprz oraz papryka ostra bądź chilli do smaku, 
  • kumin do smaku. 

Przepis na chłodnik z awokado. Sposób przygotowania krok po kroku 

Przepis na chłodnik z awokado jest obłędnie prosty. A co najlepsze, tę potrawę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się obłędnym smakiem. Oto sposób przygotowania krok po kroku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę. 
  2. Kroimy awokado na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. 
  3. W drobną kostkę kroimy też ogórka oraz pół cebulki.  
  4. Następnie wszystkie składniki łączymy z jogurtem i przyprawami, a następnie blendujemy na jednolitą masę.  
  5. Gotowy chłodnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy, gdy będzie schłodzony. 
Więcej o: