Fanów słodkich wypieków w Polsce nie brakuje. Mało kto jest w stanie oprzeć się pysznym smakołykom, niezależnie od wieku. Nie wszyscy mają jednak czas na studiowanie skomplikowanych przepisów i szukanie po marketach odpowiednich składników. Wtedy warto sięgnąć po najprostsze, klasyczne receptury, które sprawdzają się w naszych domach od lat. Z tego przepisu korzystały zarówno nasze mamy, jak i babcie, a może nawet prababcie.
Kluczem do wykonania pysznych ciastek maślanych jest dobrej jakości masło oraz prawidłowa metoda wyrabiania ciasta. Z tego względu polecamy wykorzystać w tym przepisie masło z co najmniej 80 proc. tłuszczu. Równie ważne będzie stosowanie się do naszych wskazówek w kwestii postępowania. Krok po kroku przeprowadzimy cię przez proces przygotowania, a ty już wkrótce będziesz się cieszyć pysznym i delikatnym smakiem kruchych ciasteczek maślanych. Do dzieła!
Składniki:
Masło posiekaj drobno z mąką nożem. Masło możesz również zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wsyp cukier puder, a następnie wszystko wymieszaj. Dodaj żółtka i zagnieć składniki na jednolite ciasto bez grudek. Staraj się robić to szybko, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. Dzięki temu wyjdzie wyjątkowo kruche i delikatne.
Kiedy będziesz już zadowolony z efektu, zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą foremki wykrawaj ciastka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodatkowo możesz je jeszcze obtoczyć w cukrze lub posypać sezamem, wiórkami kokosowymi czy też płatkami migdałów. Wykrojone ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20-25 minut aż się zarumienią. I gotowe! Teraz możesz delektować się pysznymi ciasteczkami.
Nasze maślane przysmaki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet przez dwa tygodnie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy ze znajomymi lub jako smakołyk dla dziecka. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl