Przepis na ciasteczka maślane. Są kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Błyskawiczna przekąska

Ciasteczka maślane to prosta i słodka przekąska, która zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kruche ciasto jest tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Klasyczną przekąskę wykonasz z zaledwie kilku składników, a cały proces nie zajmie ci dłużej niż 30 minut.

Fanów słodkich wypieków w Polsce nie brakuje. Mało kto jest w stanie oprzeć się pysznym smakołykom, niezależnie od wieku. Nie wszyscy mają jednak czas na studiowanie skomplikowanych przepisów i szukanie po marketach odpowiednich składników. Wtedy warto sięgnąć po najprostsze, klasyczne receptury, które sprawdzają się w naszych domach od lat. Z tego przepisu korzystały zarówno nasze mamy, jak i babcie, a może nawet prababcie.

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Obłędnie kruche ciasteczka maślane. W sam raz na popołudniową przekąskę do kawy

Kluczem do wykonania pysznych ciastek maślanych jest dobrej jakości masło oraz prawidłowa metoda wyrabiania ciasta. Z tego względu polecamy wykorzystać w tym przepisie masło z co najmniej 80 proc. tłuszczu. Równie ważne będzie stosowanie się do naszych wskazówek w kwestii postępowania. Krok po kroku przeprowadzimy cię przez proces przygotowania, a ty już wkrótce będziesz się cieszyć pysznym i delikatnym smakiem kruchych ciasteczek maślanych. Do dzieła!

Składniki:

  • 250 g masła extra,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 żółtka.

Maślane ciasteczka - kruchy i słodki smakołyk. Sposób wykonania

Masło posiekaj drobno z mąką nożem. Masło możesz również zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wsyp cukier puder, a następnie wszystko wymieszaj. Dodaj żółtka i zagnieć składniki na jednolite ciasto bez grudek. Staraj się robić to szybko, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłymi dłońmi. Dzięki temu wyjdzie wyjątkowo kruche i delikatne.

Kiedy będziesz już zadowolony z efektu, zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą foremki wykrawaj ciastka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Dodatkowo możesz je jeszcze obtoczyć w cukrze lub posypać sezamem, wiórkami kokosowymi czy też płatkami migdałów. Wykrojone ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20-25 minut aż się zarumienią. I gotowe! Teraz możesz delektować się pysznymi ciasteczkami.

Nasze maślane przysmaki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet przez dwa tygodnie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy ze znajomymi lub jako smakołyk dla dziecka. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA