Przepis na proste ciasto czekoladowe. Wyjdzie puszyste i delikatne. Każdy poprosi o dokładkę

Podajemy przepis na proste ciasto czekoladowe. Wspaniały smak i delikatna struktura sprawią, że deser w takim wydaniu będzie wyjątkowy i każdy, kto go spróbuje, poprosi o dokładkę. Co będzie potrzebne do jego przygotowania?

Ciasto czekoladowe to jeden z klasycznych deserów, który sprawdza się w różnych okolicznościach. Przedstawiamy recepturę, z którą wyjdzie wilgotne i delikatne. Jak je przygotować? Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przełożyć je do formy do pieczenia i wstawić na pół godziny do piekarnika. W międzyczasie można przygotować przepyszną polewę, dzięki której ciasto będzie miało jeszcze więcej czekoladowego smaku.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na proste ciasto czekoladowe. Taki deser zachwyci każdego

Składniki:

  • trzy jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka kakao,
  • szklanka cukru do wypieków,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tabliczka czekolady deserowej,
  • pół szklanki śmietanki kremówki.

Ciasto czekoladowe jest niezwykle łatwe w przygotowaniu

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 180 st. C. Przygotuj formę, w której chcesz upiec ciasto. Najlepiej jest użyć formy ceramicznej, żaroodpornej, której nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Dzięki temu zaoszczędzi się jeszcze więcej czasu.
  2. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. 
  3. W garnku zmiksuj jajka z cukrem, dodawaj stopniowo śmietanę 18 proc. i olej roślinny. Miksuj całość, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie miksuj dalej ciasto na najmniejszych obrotach i dodawaj do niego stopniowo przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Przelej ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na około pół godziny.

Gotowe, przestudzone ciasto można polać polewą czekoladową. Jak ją zrobić? Wystarczy podgrzać śmietankę kremówkę w garnku z tabliczką deserowej czekolady i mieszać do momentu, aż polewa będzie miała gęstą konsystencję. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.