Jak kisić kapustę? Sposób naszych babć jest wiecznie żywy. Ale nie martw się, nie musisz używać stóp

Jak kisić kapustę? To pytanie zadają sobie szczególnie ci, którzy nie chcą kupować dłużej gotowej kapusty w sklepie. Na szczęście można zrobić ją samodzielnie i to w dość łatwy sposób. O czym należy pamiętać i do jakich zasad się stosować? Podpowiadamy.

Kiszona kapusta to prawdziwy przysmak. Można zrobić z niej bigos czy zupę, ale świetnie sprawdza się też jako surówka do mięs, sosów czy do dań przygotowanych z warzyw. Warto zastosować się do zasad stosowanych przez nasze babcie. W końcu to one były w tym prawdziwymi mistrzyniami. Okazuje się, że kluczem do sukcesu są głównie...chęci! 

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Jak kisić kapustę? Babcie robiły to po mistrzowsku  

Kiszona kapusta to fantastyczny dodatek do wielu dań. Nie warto zapominać o tym, by dodać do niej przyprawy oraz owoce czy warzywa. Aby była jeszcze lepsza, należy dodać jabłka, marchew czy cebulę. Klucz do sukcesu tkwi też w soli. Należy dobrać odpowiednie proporcje, a na pewno będzie chrupka i soczysta. Przyjmuje się, że na kilogram kapusty dodajemy 20 g soli. Zdaniem niektórych nie można zapomnieć też o przyprawach takich jak ziele angielskie czy kminek. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak ukisić kapustę? Rób to krok po kroku, a na pewno będzie obłędna 

Kapustę należy umyć, a następnie oderwać zewnętrzne liście i wyciąć głąb. Kolejny krok to poszatkowanie kapusty i zabranie się za marchewkę. Obieramy ją, myjemy, a następnie ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Ci, którzy chcą podkręcić smak, mogą dodać też cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę.

Następnie musimy ułożyć warzywa w beczce. Wcześniej możemy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nasze babcie każdą z warstw posypywały solą, a następnie ugniatały, by puściła soki. Ten sposób sprawi, że wydobędziemy z kapusty cały smak i sok.  

Więcej o: