Kiszona kapusta to prawdziwy przysmak. Można zrobić z niej bigos czy zupę, ale świetnie sprawdza się też jako surówka do mięs, sosów czy do dań przygotowanych z warzyw. Warto zastosować się do zasad stosowanych przez nasze babcie. W końcu to one były w tym prawdziwymi mistrzyniami. Okazuje się, że kluczem do sukcesu są głównie...chęci!
Kiszona kapusta to fantastyczny dodatek do wielu dań. Nie warto zapominać o tym, by dodać do niej przyprawy oraz owoce czy warzywa. Aby była jeszcze lepsza, należy dodać jabłka, marchew czy cebulę. Klucz do sukcesu tkwi też w soli. Należy dobrać odpowiednie proporcje, a na pewno będzie chrupka i soczysta. Przyjmuje się, że na kilogram kapusty dodajemy 20 g soli. Zdaniem niektórych nie można zapomnieć też o przyprawach takich jak ziele angielskie czy kminek. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kapustę należy umyć, a następnie oderwać zewnętrzne liście i wyciąć głąb. Kolejny krok to poszatkowanie kapusty i zabranie się za marchewkę. Obieramy ją, myjemy, a następnie ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Ci, którzy chcą podkręcić smak, mogą dodać też cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę.
Następnie musimy ułożyć warzywa w beczce. Wcześniej możemy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nasze babcie każdą z warstw posypywały solą, a następnie ugniatały, by puściła soki. Ten sposób sprawi, że wydobędziemy z kapusty cały smak i sok.