Krem z cukinii - przepis na lekką i aromatyczną zupę. Lepszego obiadu na wakacje nie znajdziesz

Letnie upały skutecznie powstrzymują przed spędzaniem długich godzin w kuchni. Brakuje nam wtedy motywacji do gotowania złożonych, wykwintnych posiłków. W taką pogodę najlepiej postawić na prostotę i smak. Zupa krem z cukinii to danie lekkie, szybkie w wykonaniu, orzeźwiające, a co najważniejsze - wyśmienite.

Cukinia to uniwersalne warzywo, z którego można "wyczarować" wiele smacznych posiłków. Poczynając od delikatnych placków, przez pikantne leczo aż po lekką sałatkę. Warto również pamiętać o tym, że z cukinii zrobimy sycącą i pożywną zupę krem. To prawdziwy hit wśród wakacyjnych obiadów.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Zupa krem z cukinii - lekki obiad na wakacyjne upały. Koniecznie podaj ją z grzankami

Cukinia, jako warzywo sezonowe, powinna być obecna w naszym letnio-jesiennym jadłospisie. Jest bowiem nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w niej m.in. potas, magnez, żelazo oraz witaminy: C, K, B1 i beta-karoten.

Cukinia odkwasza organizm, poprawia trawienie i reguluje perystaltykę jelit. W połączeniu z czosnkiem i cebulą wspiera odporność, a także chroni przed wirusami. Pyszny krem z cukinii nie tylko korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie, ale i wesprze zdrowie. 

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 1 kg cukinii,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietany 36 proc.,
  • 15 g masła,
  • sól,
  • pieprz mielony.

Aromatyczny krem z cukinii. Sposób przygotowania

Umyj cukinię pod strumieniem bieżącej wody. Bez obierania ze skórki, pokrój warzywo w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Czosnek możesz też przecisnąć przez praskę.

Weź dużą patelnię. Rozpuść na niej masło, a potem wrzuć cebulę. Kiedy już się zeszkli, wrzuć czosnek i podsmażaj przez około dwie minuty. Dodaj cukinię i smaż przez kolejne kilka minut. Nie zapomnij co jakiś czas zamieszać składników, aby się nie przypaliły.

Zawartość patelni przełóż do garnka, który w dalszej kolejności zalej bulionem warzywnym. Gotuj pod przykryciem przez kwadrans od zagotowania. Na koniec przerzuć wszystko do blendera kielichowego lub użyj blendera ręcznego i zmiksuj składniki na jednolitą, gładką masę.

Wlej śmietanę i dopraw krem solą oraz pieprzem wedle uznania. Aromatyczną zupę podawaj na zimno lub ciepło z chrupiącymi grzankami - podbiją jej smak. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.