Do przygotowania greckiego sosu wystarczy niewiele składników. Podstawowe produkty potrzebne do przyrządzenia tzatziki to ogórki, jogurt grecki, czosnek i oliwa z oliwek. Czasami do sosu dodaje się też odrobinę octu winnego, białą paprykę i koperek. Niektórzy przygotowują tzatziki z dodatkiem oliwek, soku z cytryny i świeżych liści mięty.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na tzatziki. Do greckiego sosu nie potrzeba wielu składników
Jak przyrządzić tzatziki? Wystarczy połączyć jogurt z ogórkami, czosnkiem i oliwą. Dodatkowo można doprawić całość solą i pieprzem. Opcjonalnie można połączyć go z posiekanym pęczkiem koperku.
Składniki:
- pół litra jogurtu greckiego,
- trzy ogórki gruntowe,
- trzy ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- koperek albo liście mięty,
- sok z cytryny.
Tzatziki będzie doskonałym dodatkiem do dań z grilla, warzyw i kanapek
Przygotowanie:
- Umyj ogórki, obierz je i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką pestki i zetrzyj ogórki na tarce. Starte ogórki posól i odlej z nich wodę.
- Następnie obierz ząbki czosnku z łupin i przeciśnij je przez praskę. Do ogórków dodaj jogurt i przeciśnięte wcześniej ząbki czosnku.
- Dopraw całość pieprzem, dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia, w którym chcesz podawać sos i polej go oliwą. Gotowy sos przechowuj w lodówce. Do tzatziki można dodać odrobinę soku z cytryny, posiekany koperek albo liście mięty.
Tzatziki sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, tostów i grzanek. Grecki sos z wyglądu jest niepozorny, ale może idealnie podkreślać smak wielu różnych potraw. Może być też podawany jako przystawka. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl