• Link został skopiowany

Kiedyś zachwycał się nią każdy, dziś nikt jej nie robi. To ciasto bez pieczenia znowu gości na stołach

Lekkie, proste i szybkie w przygotowaniu desery to zbawienie na upały. Łączą w sobie nie tylko słodki i ciekawy smak, lecz także dodatki, które uwielbiane są przez wiele osób. Dziś chcemy przypomnieć o cieście, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimnych napojów lub szybka, słodka przekąska. Kiedyś każdy je znał, dziś mało kto o nim pamięta.
Stefanka zarówno jak blok czekoladowy, często gościły na polskich stołach.
Fot. Dzenina Lukac / Pexels
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Spoglądając na kuchnię PRL-u, można zainspirować się daniami i deserami, które w tamtym okresie były najpopularniejsze. Potrawy były wtedy proste, lecz treściwe, co sprawiało, że apetyt był zaspokojony. Przykładem smakołyku, który w tamtym czasie często gościł na stołach, jest ciasto Stefanka. Jej prostota przyciąga wiele osób, a smak jest powodem, dla którego się do niej wraca. W jej przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, lecz trzeba przygotować jej więcej, bo może szybko zniknąć.

Przepis na Stefankę bez pieczenia

Składniki:

  • duże opakowanie herbatników maślanych,
  • 250 g masła,
  • 1 l mleka,
  • 250 g kaszy manny,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko,
  • garść mieszanki orzechów do dekoracji.

Składniki na polewę:

  • 130 g masła,
  • 4 łyżki kakao,
  • pół szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie formy. Dno blaszki wysmaruj niewielką ilością masła i ułóż na niej herbatniki.
  2. Mleko przelej do większego garnka i ustaw je na średnim ogniu. Następnie dorzuć podzielone na mniejsze kawałki masło, wsyp sól i cukier. Całość gotuj i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia składników.
  3. Gdy produkty się połączą, dorzuć do nich kaszę manną, a także jedno żółtko. Energicznie zamieszaj i trzymaj na ogniu do momentu zgęstnienia. Kiedy masa będzie gotowa zdejmij ją z ognia i wsyp przesiane przez sitko kakao, starannie wymieszaj, by nie powstały grudki.
  4. Tak przygotowany krem przelej na wyłożone herbatniki i wyrównaj za pomocą szpatułki. Górę wyłóż kolejną warstwą ciastek. Ciasto odstaw na bok, by masa mogła przestygnąć.
  5. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wrzuć masło i umieść je na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, by się nie przypaliło. Do tłuszczu wsyp kakao i cukier puder, energicznie wymieszaj do połączenia. Polewę odstaw na bok, a w tym czasie zajmij się orzechami. Posiekaj je na małe kawałki, którymi posypiesz wierzch.
  6. Przygotowaną stefankę oblej chłodną polewą i posyp pokrojonymi orzechami. Włóż ją do lodówki, by masa stężała, najlepiej by znajdowała się w urządzeniu przez całą noc.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: