Po zupy sięga wiele osób. Mało kto jednak wybiera te mniej popularne, które również charakteryzują się głębokim smakiem. By to zmienić, proponujemy to oto danie. Tym połączeniem produktów zdetronizowało inne przysmaki.
Fot. Shutterstock, nesavinov
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Kuchnia polska charakteryzuje się aromatycznymi i charakterystycznymi smakami. Możemy również o niej powiedzieć, że jest sycąca, bogata w składniki i łączy w sobie różne sezonowe produkty. Nie zważając na porę roku, wybieramy z niej dania, które najbardziej nam odpowiadają. Jednak bez dwóch zdań trzeba stwierdzić, że lato jest najlepszym czasem na wykorzystanie świeżych i dorodnych warzyw, które można podać na obiadowym talerzu. By wykorzystać wszystkie smakołyki, warto robić potrawy, które mają ich w sobie jak najwięcej. Proponujemy więc ugotować zupę z kapusty włoskiej. Jest szybka w przygotowaniu i tak pyszna, że lepiej zrobić duży garnek.
REKLAMA
Przepis na zupę z kapusty włoskiej
Składniki:
pół główki włoskiej kapusty,
200 g swojskiej kiełbasy,
2 średnie marchewki,
1 l bulionu,
cebula,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka mąki pszennej,
5 kulek ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
garść koperku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest zajęcie się kapustą. Odrzuć z niej zielone, twardsze liście, a także wytnij z niej głąb. Przetnij ją na pół, a następnie posiekaj w cienkie plastry i opłucz. Przełóż ją na czystą ścierkę i dokładnie wysusz.
Kiełbasę pokrój w talarki, cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobne kawałki, marchew obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego kiełbasę. Gdy lekko się podsmaży, dorzuć cebulę, czosnek i marchew. Smaż całość przez kolejne 4 minuty.
Do garnka wlej bulion i ustaw go na średnim ogniu. Następnie wrzuć kapustę, a także podsmażone warzywa i kiełbasę. Zamieszaj, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez następne 30 minut.
W tym czasie przygotuj zasmażkę. Na patelni, na której podsmażone były składniki umieść mąkę i 2 łyżki oleju. Dokładnie zamieszaj, a gdy produkty się połączą, przelej je małym strumykiem do zupy, cały czas mieszając. Gotuj ją przez kolejne 10 minut, następnie zdejmij z ognia.
Gotową zupę posyp posiekanym koperkiem. Serwuj ze świeżym pieczywem.