Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie? Pamiętaj o jednej rzeczy, a zachwycisz niejedno podniebienie

Kotlet schabowy to kulinarny klasyk na polskich stołach. Serwowany podczas ważnych uroczystości i zwykłych okazji. Podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem w towarzystwie różnych surówek czy warzyw. Sprawdź, czy wiesz, jak należy przyrządzić najlepsze kotlety schabowe.

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie? Oto ważna zasada 

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie? To pytanie, które zadaje sobie wiele osób. Zwłaszcza na początku swojej kulinarnej drogi. Schab może przysporzyć nam wielu problemów. Na szczęście znamy patent, dzięki któremu kotlety schabowe będą miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na wierzchu. Przejdź do dalszej części artykułu i dowiedz się więcej.

Kotlet schabowy - przepis na idealne kotlety ze schabu

Przepis na kotlet schabowy może być bardzo różnorodny. Nie bez przyczyny zwykło się mówić: "Ilu ludzi - tyle pomysłów". Jednak jeżeli zależy nam na tym, aby mięso było miękkie, musimy pamiętać o jednej niezmiennej zasadzie - namoczeniu mięsa w mleku. Dzięki temu prostemu zabiegowi kotlety będą znakomite.

Składniki:

  • pół kilograma schabu
  • 400 ml mleka
  • 1-2 cebule
  • 1 jajka + mąka pszenna + bułka tarta - do panierki
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól - do smaku

Wykonanie:

  1. Przygotuj mięso. Umyj je pod bieżącą wodą.
  2. Następnie podziel na części i rozbij specjalnym tłuczkiem.
  3. Cebule pokrój w drobne kawałki.
  4. Obłóż mięso cebulą i zalej mlekiem. Przykryj i odstaw na co najmniej 2-3 godziny. Później, wyciągnij je z zalewy mlecznej.
  5. Delikatnie osusz i dopraw przyprawami.
  6. Obtocz je w mące,  jajku oraz bułce tartej.
  7. Przejdź do smażenia.
  8. Pamiętaj o rozgrzaniu oleju.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlety schabowe - przepis w wersji zapiekanej

Przepis na kotlety schabowe może pojawić się także w wersji zapiekanej. Najlepiej z serem! Czujecie już ten zapach i widzicie ciągnący się ser? My tak! Przejdźmy zatem do przepisu. Oto prosta receptura na wyjątkowe schabowe:

Składniki:

  • 70 dekagramów schabu bez kości
  • 20 dekagramów żółtego sera
  • bułka tarta
  • 2 jaja kurze
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w plastry. Roztłucz delikatnie.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Kotlety obtocz w panierce z jajka i bułki tartej.
  4. Usmaż je na złocisty kolor z dwóch stron.
  5. Pokrój ser żółty w plastry. Ułóż każdy plaster na kotlecie. Przygotuj blachę piekarnika.
  6. Ułóż kotlety na blasze. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  7. Zapiecz delikatnie kotlety.

Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą. Dowiedz się jak je wykonać

Kotlety schabowe z jabłkami to prawdziwy majstersztyk! Jabłka sprawdzą się tu znakomicie! Potrzebujecie czegoś wyjątkowego na obiad? Ten przepis jest dla Was!

Składniki: (ilość można modyfikować - wedle potrzeb)

  • 5 kotletów schabowych
  • 1-2 jajka, mąka pszenna, bułka tarta - do panierki
  • 3-4 jabłka
  • 3 cebule
  • żółty ser
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek
  • majonez

Wykonanie:

  1. Opłucz mięso i rozbij je.
  2. Wykonaj panierkę, obtocz mięso i usmaż kotlety na złocisty kolor.
  3. Cebule obierz i pokrój na drobno.
  4. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju.
  5. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do patelni. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. Mięso ułóż na blasze.
  7. Posmaruj majonezem. Dodaj usmażone jabłka z cebulą. Posyp startym serem i zapiecz w piekarniku.

Zobacz też: Borowiki. Chcesz zaskoczyć gości smakiem? Oto przepisy na nietypowe dania z grzybami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.